Glas Javnosti

POKRENUTA ISTRAGA ZA IZRAELSKU OKUPACIJU PALESTINE U KOJOJ SE SVETI SAVA SLAVI KAO SVETINJA

Intervju
Autor: Glas javnosti

U ekskluzivnom intervjuu za Glas javnosti ambasador Palestine Nj. E Mohamed Nabhan prvi put u javnosti govori o činjenici da je Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu pokrenuo istragu o mogućim zločinima nad Palestincima od strane Izraela.

Iako je reakcija Izraelskih čelnika bila veoma burna po tom pitanju, Nj. E. Ambasador Nabhan objašnjava zašto je ovo prva, iako mala pobeda Palestine nakon dugogodišnje borbe protiv represija kojima je palestinski narod izložen od strane Izraela. Ipak, naglasio je da se problemi moraju rešavati mirnim putem.

Ambasador Palestine podsetio je na činjenicu da je Jerusalim okupiran grad i kao takav se mora tretirati i u međunarodnom pravu i odnosima. Jerusalim je, kako kaže sveto religijsko mesto sve tri vere.

Prema njegovim rečima, Palestina je kolevka hrišćanstva i zato je važna činjenica da se najveće hrišćanske vrednosti i danas nalaze upravo na području Palestine. Koliko je Palestina zemlja koja poštuje druge vere, istoriju i kontinuitet, govori činjenica da je upravo Palestina zemlja sa najvećim brojem manastira.

Ambasador Nabhan podsetio je na značaj svetog Save kako za Srbiju tako i za Palestinu jer je on u toj zemlji boravio tri godine. Bio je dočekan i kao princ i kao verski poglavar. Tom prilikom, sveti Sava je kupio kuću u kojoj je bila Tajna večera Hrista i njegovih učenika!

Što se tiče očekivanja od pokretanja istrage protiv Izraela od strane Međunarodnog suda u Hagu, Nj. E. ambasador Mohamed Nabhan je istakao da ne očekuje mnogo. Ali je svakako ovo prvi korak i prva pobeda Palestine.  

-Jevreji imaju izreku: Jevreji i svi drugi! Izraelci nisu ni u čemu iznad nas. Imamo školovanije ljude, ali manje para i nemamo moćne zemlje koje stoje iza nas, ali to ne znači da moramo nestati.

Na naše pitanje zašto je baš Palestina odabrana da Izrael na njenoj teritoriji dobije svoju države nakon II svetskog rata, ambasador Nabhan ističe daje Palestina žrtvovana zbog političkih, a ne zbog verskih razloga jer spaja arapski svet: arapsku Aziju sa arapskom Afrikom.

Nj. E. ambasador Mohamed Nabhan je istakao takođe da se nada da Srbija neće ispuniti potpisani sporazum o prebacivanje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, što je Amerika već učinila.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR