Glas Javnosti

DA LI ĆE VELIKO RATNO OSTRVO POSTATI SRPSKI LAS VEGAS: Kako odbraniti područja pod zaštitom DRŽAVE? (VIDEO)

Intervju
Autor: Glas Javnosti

Moguća izgradnja izvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu koje je pod zaštitom države kao prirodno dobro bio bi destruktivan poduhvat i uzaludno trošenje budžetskih sredstava, istakli su Dejan Jovanović iz udruženja “Bitka za Košutnjak” i prof dr. Duško Kuzović, arhitekta i ekolog iz Pokreta “Oslobođenje” u razgovoru za “Glas javnosti”.

Naglašavaju da brojne studije i mišljenja stručnjaka ukazuju da to područje ne zadovoljava uslove da bude pouzdano izvorište iz više razloga, među kojima su razna zagađenja i često plavljenje.

Iako je od početka bila protiv tendera, organizacija „Bitka za Košutnjak“ je na javni poziv za nabavku usluga „Prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu” poslala ponudu čija je cena svega jedan dinar, kaže Jovanović ističući da su to uradili u nameri da spreče nepotrebno trošenje novca građana. Uz ponudu su, objašnjava, priložili ranije urađenu studiju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu koja dokazuje da Veliko ratno ostrvo nikako ne može biti vodoizvorište.

Na odluku naručioca - Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija“ da se posao dodeli grupi ponuđača na čelu sa Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ udruženje je podnelo žalbu – zahtev za zaštitu prava. Nedavno im je stigao odgovor kojim se zahtev odbacuje.      

-Tekst obrazloženja odluke je skandalozan: nismo pravno legitimna organizacija, odnosno učesnik na tenderu jer nismo platili taksu, za koju postoje dve mogućnosti: 120 hiljada dinara ili 1,2 miliona dinara. Mi nismo imali nameru da još doplaćujemo za aktivnosti kojima pokušavamo da sačuvamo 30 miliona dinara Beograđanima za neke druge, važnije i hitnije potrebe- kaže Jovanović. Najavljuje da će se žaliti Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Jovanović navodi da je još ranije došao do izvesnih informacija o tome da se “ Veliko ratno ostrvo  urbanizuje i da je najverovatnije to trebalo da bude kockarnica”. Dodaje da tragaju za detaljnijim informacijama o tome ko je kome šta nudio, i izražava uverenje da građani ne žele “neki Las Vegas” niti bilo kakvu izgradnju na Velikom ratnom ostrvu.

Duško Kuzović ističe da ostrvo treba da ostane ono što jeste- rezervat prirode.

-Odlična ideja je ona iz 2015. godine, da se Veliko i Malo ratno ostrvo i Beljarica proglase nacionalnim parkom Beograd. To bi bila mnogo veća atrakcija i doprinos identitetu i brendu Beograda nego da se grade kockarnice- kaže Kuzović, napominjući da je to pogodno područje i za posete učenika i studenata.  

Naši sagovornici smatraju da građani treba da preuzmu veću inicijativu, da se više pitaju, odnosno da na referendumu odlučuju o važnim temama. U vezi sa tim najavljuju aktivnosti i razgovore sa građanima, ali i predstavnicima lokalnih samouprava i drugim činiocima.

Koje su to aktivnosti? Mogu li se građani izboriti za to da budu više uključeni kada se odlučuje o njihovom interesu? Kako? Zašto smatraju da onlajn peticije ne rešavaju probleme? Da li tender za Veliko ratno ostrvo ima veze sa planiranom privatizacijom Instituta “Jaroslav Černi”? Zbog čega je važno zaštititi Veliko ratno ostrvo, Makiško polje, Beljaricu, Košutnjak od planirane izgradnje? Da li je kasno za promenu trase prve linije metroa? Da li Beograđanima preti opasnost da će, kao i stanovnici mnogih drugih svetskih metropola, vodu za piće morati da kupuju, umesto da koriste onu sa česme? U kakvom su stanju reni bunari i šta ih ugrožava? O tim i drugim temama naši sagovornici su govorili u emisiji koju možete pogledati u prilogu.  

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR