Glas Javnosti

SVA PREBIJANJA MILADINA KOVAČEVIĆA! Kako je 'TEŠKAŠ' umakao pravdi SAD, koštao nas 900.000 DOLARA, odležao SIMBOLIČNU KAZNU u Srbiji, pa nastavio PO STAROM!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Slučaj koji su mnogi, po imenu njegovog vinovnika, nazvali prosto "Miladin Kovačević", a koji se dogodio 2008. godine u SAD, ozbiljno je ugrozio odnose Beograda i Vašingtona za koje se bar tada činilo da kreću uzlaznom putanjom. Srbija je, makar zvanično, bila na putu međunarodnih integracija, ali nasilni gest tada mladog košarkaša uzdrmao je temelje srpske diplomatije i koštao nas 900.000 dolara.

Nikada zaboravljeni diplomatski skandal između Srbije i SAD iz 2008. kada je dotad nepoznat srpskoj javnosti, mladi košarkaš Miladin Kovačević iz Kule zbog prebijanja studenta Brajana Štajnhauera, prebegao u Srbiju kako ne bi dopao šaka američkom pravosuđu, vratio je juče na naslovne strane njegovog glavnog aktera.

Naime juče su domaći mediji objavili vest da je Miladin Kovačević pretukao devojku Tinu T. (26) otevši joj torbicu i mobilni telefon.

- Tina T. je u noći između utorka i srede, oko tri sata, policiji prijavila da ju je njen poznanik fizički napao u stanu. Rekla je da joj je uzeo mobilni telefon i torbicu sa dokumentima, zbog čega je bila jako uplašena - preneli su domaći mediji.

Navodi se još i da je Kovačević oteo devojci telefon kako ne bi mogla da pozove pomoć.

- Pošto je Kovačević pretukao devojku i uzeo joj telefon, ona je nekako uspela da ga se oslobodi i pobegne kod sestre. Ispričala joj je kakvu je torturu doživela i odmah je potražila pomoć nadležnih- navode mediji.

Policija je, prema navodima, odmah pozvala Kovačevića da dođe u stanicu i da izjavu ali on to nije učinio.

Tako je saga o poznatom i osuđenom nasilniku dobila novi nastavak, koji je zasad, još uvek bez pravnog epiloga.

Prebijanje Štajnhauera 

Slučaj košarkaša Miladina Kovačevića (u vreme incidenta imao je 20 godina) kojeg su SAD teretile da je brutalno pretukao mladog Brajana Štajnhauera (22), smestivši ga u višemesečnu komu iz koje je izašao trajno oštećenog organizma, prerastao je 2008. godine u diplomatski skandal koji je pretio da naruši dobre odnose koje je vlada u Beogradu razvijala sa Vašingtonom. 

I sve bi, verovatno, prošlo bez većih diplomatskih posledica da se u ceo slučaj nije umešalo naše Ministarstvo inostranih poslova, tačnije srpski konzulat u Njujorku, spašavajući "redova" Miladina iz kandži američkog pravosuđa, a koje bi ga, da je eventualno bio osuđen po njihovim zakonima, smestilo na višedecenijsku robiju u nekom od ozloglašenih američkih kazamata.

Američki CNN preneo je da je do incidenta došlo u jednom njujorškom baru kada je student Brajan Štajnhauer ponudio devojci iz društva jednog od Kovačevićevih prijatelja da otplešu zajedno. Prema navodima iz izveštaja lokalne policije, tada je Kovačević Štajnhauera najpre udario pesnicom, nakon čega je ovaj pao, pa je Kovačević nastavio da ga šutira dok se ovaj nalazio na zemlji.

Strani mediji objavili su kao važnu ćinjenicu da je Kovačević visok 205 cm i težak 127 kg dok je Štajnhauer visok 175 cm i težak svega 58 kilograma, potencirajući nesrazmeru u odnosu snaga, što je svakako bila otežavajuća okolnosti po Kovačevića.

Pravosudnom sistemu SAD nije trebala nikakva druga činjenica da slučaj okarakteriše kao pokušaj ubistva, a sa Kovačevićem su tada uhapšeni i Sanel Softić i Edin Džubur, koji su se u trenutku napada nalazili u društvu Kovačevića.

Bekstvo iz SAD uz pomoć srpskog konzulata

Kovačević je momentalno bio uhapšen u SAD pa je uz kauciju od 100.000 dolara pušten ali mu je oduzet pasoš kako ne bi mogao da napusti zemlju gde je studirao i igrao košarku na Unverzitetu Bingamton u saveznoj državi Njujorku. 

Zahvaljujući konzulatu Srbije u Njujorku, samo tri dana po izlasku iz pritvora, osumnjičenom je izdata privremena putna isprava, nakon čega se vraća u Srbiju i izbegava da se pojavi pred sudom u Americi.

Na udaru diplomatskih kanala našlo se na prvom mestu srpsko Ministarstvo inostranih poslova i njen tadašnji ministar Vuk Jeremić.

U poteru je uključen i Interpol raspisavši crvenu poternicu za Kovačevićem a Vašington je zahtevao da on po hapšenju bude izručen SAD.

Uprkos riziku da pokvari odnose sa silom kakve su Sjedinjene Američke Države i pretnji da će joj biti uskraćena američka novčana pomoć, Srbija je odbila mogućnost izručenja., uz obrazloženje da prema našem Ustavu, Srbija ne može da izručuje svoje građane drugim zemljama.

- Kao i svakog drugog građanina Srbije njega štiti Ustav Republike Srbije koji kaže da se građani Srbije ne izručuju trećim državama… Miladina Kovačevića brani Ustav Srbije… Šta ja mislim o Miladinu Kovačeviću to je na stranu, ali Miladina Kovačevića štiti Ustav ove države. izjavio je tada Vuk Jeremić za javni servis.

Miladin jači od Ustava

Pravni eksperi, nakon izjave Jeremića dali su oprečno mišljenje rekavši da u Ustavu ne postoji takva odrednica.

- Takvu odredbu (o zabrani izručivanja naših državljana) zaista su sadržavali stari Ustav Srbije iz 1990. i Ustav SRJ iz 1992, ali novi Ustav Srbije iz 2006. nijednom rečju ne zabranjuje izručenje domaćih državljana. Takve odredbe u Ustavu jednostavno nema. - izjavila je profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

Ta pravna zavrzlama na koju je prebačen fokus javnosti, za trenutak je prikrila činjenicu da je naš konzulat u Njujorku izdao Kovačeviću putnu ispravu iako to nikako nije smeo da učini.

Generalni konzul Slobodan Nenadović i vicekonzul Igor Milošević ekspresno su smenjeni su sa svojih pozicija a vlada Srbije uporno je nastavila da brani potez konzulata kao jedini ispravan.

Milion za Kovačevića

Ipak, ujdurma oko izručenja krila je u pozadini činjenicu da vlada u tom trenutku pregovara sa vladom SAD o isplati odštete porodici Štajnhaur, čiji se sin nalazio u komi.

U pitanju je bio ne mali iznos od milion dolara, odnosno tadašnjih 67 miliona dinara. Koliko je to novca govori i činjenica da je vlada za za podršku sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja i lečenja malignog tumora grlića materice, dojke i debelog creva predvidela iz budžeta 10 puta manje sredstava nego što je plaćena odšteta.

Vlada je, uprkos pritisku medija, pregovore proglasila tajnom a kada je konačno objavljeno da će Srbija isplatiti 900.000 dolara, državni sekretar Slobodan Homen pokušao je da objasni kako to izdvajanje u opšte neće pogoditi građane Srbije.

- Iznos koji je isplaćen porodici Stajnhauer biće refundiran sredstvima koja će biti oduzeta od kriminalaca, shodno odredbama Zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog dela. Na taj način teret naknade štete neće snositi građani Srbije već kriminalci, a vrednost imovine koja je privremeno oduzeta već je daleko viša od pomenutog iznosa. - izjavio je Homen.

Foto: Facebook/Printscreen/Briyansteinhauer

Zločin i kazna

Kovačević će u srpskom procesu za prebijanje Štajnhauera biti osuđen na dve godine i tri meseca zatvora. Kazna će mu biti skraćena pa tako iz zatvora izlazi u novembru 201. godine nakon čega završava Pravni fakultet a njegov branilac, ugledni advokat Borivoje Borović ponudio mu je i mesto pripravnika u njegovoj kancelariji.

- Miladin studira na Pravnom fakultetu, a dogovorili smo se da se, kada bude diplomirao, zaposli kao pripravnik u mojoj advokatskoj kancelariji - rekao je tada advokat Borović.

Nasilje se nastavlja

Po izlasku iz zatvora Kovačević je nastavio da igra košarku a  2013. godine na košarkaškoj utakmici prve lige on je kao igrač Meridijane oborio na parket, a zatim i šutnuo i pljunuo igrača protivničkog KK Smedereva Darka Rnića u finišu meča.

Košarkaška liga je Kovačeviću, koji je izašao iz zatvora u novembru, odredila novčanu kaznu od 34.500 dinara zbog nesportskog ponašanja na utakmici, udaranja nogom i pljuvanja protivničkog igrača.

I tu nije kraj njegovom nasilničkom ponašanju. Naime, on i nekoliko njegovih saigrača su posle jedne utakmice besni zbog poraza (96:93), u svlačionici u dvorani SC Smederevo razlupali slavine, fen za kosu, sušilice za ruke i sve što im je palo pod ruku.

Štajnhauer u dokumentarcu 

Mladić kojeg je Kovačević pretukao, od posledica udaraca pao je u tromesečnu komu.

Njegov oporavak trajao je sporo a on je 2013. godine mnogima postao inspiracija kada je urpkos poteškoćama uzrokovanim prebijanjem trčao na Njujorškom maratonu.

- Moja porodica je bila veoma ljuta i potresena. Sedeli su tamo pored mene, gledali me bespomoćnog. To mi je bila motivacija da nastavim da se borim. Trebalo je mnogo vežbe svakoga dana. Najveći izazov je bio da se sam premestim sa invalidske stolice na krevet. Bojao sam se bola. A onda je bol počeo da me motiviše. I, evo me, sada trčim maraton- ispričao je Štajnhauer prosećajući se najtežih dana u svom životu - ispričao je Štajnhauer.

(Glas javnosti/Istinomer/Blic/Kurir)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR