Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO! MARŠ SA DRINE: RUDNIK RIO TINTA STARTUJE POSLE IZBORA (VIDEO)

Glas Ekologije
Autor: Glas javnosti

Udruženja koja se bore protiv rudnika Rio Tinta u dolini Jadra došla su do dokumenata koji potvrđuju da je u Beogradu održan sastanak generalnog direktora Rio Tinta i predstavnika kancelarije Evropske komisije s ciljem da se što pre dobiju sve dozvole i izgradnja rudnika počne već posle izbora sledeće godine.

To je za „Glas javnosti“ izjavila dr Biljana Stojković, profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Kako je objasnila, te informacije nisu toliko nove koliko su tek sada dospele do naše javnosti.

- Udruženje Marš sa Drine, zajedno sa još nekim lokalnim udruženjima iz tog regiona, gde je predviđen rudnik, po zakonu o javnosti podataka upravo su dobila iz Evropske komisije izveštaj sa sastanka generalnog direktora Rio Tinta sa kancelarijom Evropske komisije ovde u Beogradu – navela je dr Stojković. 

Kako je objasnila, ceo sastanak bio je u kontekstu dobre saradnje Evropske komisije i Rio Tinta kako bi se cela stvar ubrzala i politički projekat pravljenja rudnika što efikasnije završio, i konačno otvorio rudnik u Srbiji. Prema njenim rečima u tim dokumentima se navodi da će se Evropska komisija potruditi da između predsednika Srbije i generalnog direktora Rio Tinta budu veoma dobri odnosi i da se sve što brže dešava kako bi konačno počeli da rade rudnici u Srbiji. 

SA RIO TINTOM SRBIJA ĆE NESTATI SA MAPE: Staviti rudnik litijuma na našu najplodniju zemlju je veleizdaja (VIDEO)

SA RIO TINTOM SRBIJA ĆE NESTATI SA MAPE: Staviti rudnik litijuma na našu najplodniju zemlju je veleizdaja (VIDEO)

- U tim dokumentima takođe stoji da će se sve dozvole završiti do kraja ove godine, što znači da će Rio Tinto dobiti sve dozvole, uključujući i procenu uticaja, tako da bi moguće izgradnja rudnika počela već posle izbora 2022. godine – navela je dr Biljana Stojković.  
Ceo razgovor možete pogledati u videu. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Курсула u 26.10.2021 22:00:08 h
     0 

Геноцид над Јадром започет у Великом рату, интензивиран у Другом, наставља се до поптуног уништења Јадрана, Рађеваца, Мачвана и целог Подриња. Колико видимо Били питон је почео да копа по целој Србији. Морамо се спремати за нове битке на Гучеву, Мачковом Камену, Церу, Мишару, Лозници и широм наше лепе Србије. Ја сам се у Јадру родио и одрастао и чини ми се да на свету нема лепше долине од Јадра нити лепше земље од Србије, како би рекао наш земљак Вук Ст. Караџић. За ту лепоту се морамо борити свим срцем!