Glas Javnosti

LOŠE VESTI! POČELI DA STIŽU VEĆI RAČUNI ZA STRUJU: EPS-u sada plaćamo paprene iznose u odnosu na prošlu godinu!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Samo dan posle izbora, računi za struju konačno su počeli da pristižu na adrese potrošača.

Ono što ove račune razlikuje od prethodnih jeste to što su oni veći, jer je struja poskupela za 9,28 odsto – i to treći put ove godine, pa u odnosu na kraj 2022, potrošači će ovog meseca morati da izdvoje i značajno više novca nego prošle godine.

Potrošači u Srbiji dobili su račune tek nakon izbora koji su se održali u nedelju, a apsolutno svaki račun sadrži nove cene električne energije – 9,28 odsto više nego pre samo mesec dana. Ovo je zapravo čak treći put od početka ove godine da električna energija poskupljuje.

Primera radi, domaćinstvo koje je od maja do novembra, dakle tokom meseci kada struje nije poskupljivala, trošilo 350 kilovat-časova struje, plaćalo je do 4.780 dinara, a račun je varirao u zavisnosti od toga da li je električnu energiju trošilo u jeftinijoj ili skupljoj tarifi.


(Foto: Jutjub)

Ipak, pre samo godinu dana, pre talasa poskupljenja struje, prosečno domaćinstvo je za račune izdvajalo drastično manje novca.

Prosečan račun veći i za 1.300 dinara

Što se tiče novembarskih računa, oni će biti nešto više nego prethodni, jer je struja sada skuplja za 9,28 odsto. Tako će prosečno domaćinstvo koje troši 350 kilovat-časova električne energije mesečno, ovog meseca morati da izdvoji i do 5.150 dinara samo za struju.

U slučaju da se više struje troši noću nego danju, računi svakako mogu da budu niži, jer je struja noću jeftinija. Za domaćinstvo koje, primera radi, troši 100 kilovat-časova noću, a ostalih 250 danju, račun će biti oko 4.270 dinara. Da cene struje u praksi ipak nisu porasle samo 9,28 odsto, najbolje pokazuju stari računi, od pre samo godinu dana, pre nego što je osnovna potreba svih domaćinstava, električna energija, poskupela čak tri puta.

Recimo, domaćinstvo sa potrošnjom od 350 kilovat-časova, prošlogodišnji novembarski račun platilo je do 3.845 dinara, i to ukoliko je struju trošilo samo tokom dana, kada je struja skuplja. Ako je, primera radi, 100 kilovat-časova utrošeno noću, a preostalih 250 danju, račun je tada bio 3.175 dinara.

Dakle, kada se tek pristigli računi uporede sa prošlogodišnjim, vidi se da razlika ide i do 1.305 dinara.

(Foto: Jutjub)

U zavisnosti od toga da li se više struje trošilo danju ili noću, račun je sada, u odnosu na lane, veći i za 35 odsto.

Za veću potrošnju, račun prelazi 7.000

Za nešto veću potrošnju, recimo 500 kilovat-časova mesečno, pristigli račun za novembar ove godine iznosi 7.285 dinara. Prošle godine u ovo vreme, račun je bio drastično niži, i to 6.000 dinara, mada, naravno, iznos može da varira u zavisnosti od doba dana kada se struja koristi.

U ovom primeru koji smo koristili, račun je za samo godinu dana porastao za 1.285 dinara, odnosno 21 odsto.

Ako je neko trošio manje, recimo 200 kilovat-časova, novembarski račun platiće do 2.975 dinara, ponovo zavinsno od toga kada se troši najviše struje.


(Foto: Jutjub)

Prošlogodišnji novembarski račun za istu količinu utrošene struje bio je 2.405 dinara. Dakle, u ovom primeru, razlika je 570 dinara, odnosno skoro 24 odsto.

Za potrošače veći računi, za radnike jednokratna pomoć

Elektroprivreda Srbije je, inače, tokom prošle godine, pre tri poskupljenja struje, imala gubtike od čak 72,6 milijardi dinara, odnosno oko 620 miliona evra, kako se navodi u finansijskom izveštaju.

A u odnosu na godinu dana ranije, gubici su uvećani za čak 492 miliona evra.

Ipak, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović samo nekoliko dana pred izbore rekla je da će u 2023. EPS ostvariti „najveći prihod u poslednje dve decenije“, a povodom toga, najavila je da će svi zaposleni u EPS-u i ProTentu uz decembarsku platu dobiti jednokratnu pomoć od po 20.000 dinara.

Imajući u vidu da je prema zvaničnim podacima u EPS-u zaposleno 20.008 ljudi, ispada će u svrhu „zahvalnosti zaposlenima“ biti isplaćeno više od 400 miliona dinara, odnosno oko 3,41 miliona evra.

Za zaposlene u ProTentu, kojih prema zvaničnim informacijama ima 7.340, biće isplaćeno približno 147 miliona dinara, dakle 1,25 miliona evra.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR