Glas Javnosti

ŠTA ĆE IZABRATI? Ruski gas ili rusku zimu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ugovore koje je sklopila Rusija je izvršila, čak je izvezla mnogo više gasa nego što je morala, kaže za RTS glavna i odgovorna uredica "Sputnjiika" Ljubinka Milinčić.

Gostujući u Jutarnjem programu, Ljubinka Milinčić je istakla da Rusija sve svoje obaveze ispunjava i više nego što se obavezala.


Ona se osvrnula i na pisanje štampe da je ključni gasovod "Jamal-Eevropa" pre dva dana bio "suv", da skaču cene energenata u EU a da Vašington poručuje da bi sertifikacija "Severnog toka 2" mogla da potraje do 2022. godiine, Milinčićeva kaže da gasovod "Jamal" u ovom trenutku služi da se napune ruska gasna skladišta jer Rusija nema obaveze ni prema kome.

Prema njenim rečiima sve što je obećala, ugovore koje je sklopila Rusija je izvršla, čak je izvezla mnogo više gasa nego što je morala.

Smatra da se ceo pritisak oko nove gasne krize u EU vrši da bi se gas izvozo preko Ukrajine, jer su njihove cevi stare i preko tih cevi se izvozi 10 posto više gasa nego što je uobičajeno, dodaje Milinčićeva.

"U Evropi postoji gas, to je "Severni tok 2" i oni mogu da odvrnu slaviinu da li hoće u martu ili u avgustu to samo od njih zavisi. Postoji tržište u Petersburgu gde je cena mnogo niža nego na evropskom tržištu i mogu tamo da kupe po nižoj ceni. Ako Evropa zaista misli da je bolja ruska zima nego ruski gas, onda nek izvole, to je njihov izbor", poručuje glavna i odgovorna uredica "Sputnjiika" Ljubinka Milinčić.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR