Glas Javnosti

EGZIT SLIO U DRŽAVNE JASLE VIŠE OD 200 MILIONA EVRA: Doprinos muzičkog festivala ekonomiji, turizmu i promociji Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Novosadski muzički festival "Exit" u poslednjih 20 godina doprineo je privredi Srbije sa više od 200 miliona evra, kao i značajnoj promociji naše zemlje u svetu.

Samo ove godine, festival je doneo 18,8 miliona evra turističkoj privredi grada Novog Sada i Srbije.

- Od osnivanja do danas, domaća privreda ostvarila je preko 200 miliona evra ekonomske koristi od Exita, dok se na navedeni iznos može dodati i nekoliko puta veća vrednost medjunarodne promocije grada i cele države - navodi se u saopštenju organizatora festivala, a prenosi Beta.rs

Youtube/Printscreen

Exit festival, jedan od najmasovnijih i najpoznatijih muzičkih festivala u Evropi, ali i u svetu poznat je po inostranim posetiocima kojih je bilo 61 odsto u prethodnom izdanju festivala, čime je oboren rekord iz 2009. godine, istraživanja su "TIM Cetra" iz Novog Sada. Najviše je publike iz Zapadne Evrope (23,5%), potom iz Istočne Evrope (10,6%), kao i sa ostalih kontinenata (8,1%). Ovime je Festival doprineo, ne samo privredi zemlje, već i promociji Srbije u celom svetu.

Takođe, iznos novca koji su posetioci trošili za vreme posete Festivalu je porastao u odnosu na 2019. godinu. Najviše su trošili gosti sa drugih kontinenata, oko 755 evra u proseku, a iza njih su gosti iz Zapadne Evrope sa 679 evra.

- Ova brojka u istraživanju obuhvatala je isključivo troškove koji ostaju kompanijama u Srbiji smeštaj, hranu, putne troškove u zemlji, ulaznice i slično. U odnosu na prethodne festivale, nastavio se trend rasta iznajmljivanja privatnih stanova, odnosno 46 odsto od ukupnog broja svih vrsta smeštaja, što je skok za skoro 10 odsto - navodi se u istraživanju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR