Glas Javnosti

Osam pravila da sačuvate vitamine prilikom kuvanja

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kod kuvanja vrlo je važno sačuvati i vitamine iz namirnica koje pripremamo.

Mnogi kuvaju sa zadovoljstvom i vole da kombinuju što više zdravih namirnica, ali na kraju rezultat, iako ukusan, ne bude baš ono čemu su se nadali.

Naime, tokom kuvanja često se zbog neinformisanosti gube vitamini iz pripremljenih namirnica pa na kraju se dobije obrok koji nema neku veliku nutritivnu vrednost.


Doktor Dušan Obradović, farmaceut i stručnjak medicinske biohemije objašnjenje kako da se smanji gubitak vitamina u hrani tokom kuvanja:

1. skratiti vreme kuvanja,  

2. kuvati sa što manje vode,

3. minimalno ljuštiti voće i povrće (kora je najčešće pravo skladište vitamina), osim u slučaju upotrebe pesticida kada je najbolje oprati voće/povrće u toploj vodi,

4. ako je za pripremanje jela potrebno seckanje voća ili povrća, to učiniti u što većim komadima,

5. kuvati u pokrivenim sudovima, jer se time skraćuje vreme kuvanja,

6. kuvati povrće samo da omekša,

7. vodu u kojoj je kuvano povrće upotrebiti za pripremanje supa ili soseva,

8. jelo jesti odmah kada je gotovo, ako to nije moguće, što više skratiti vreme čuvanja gotovog jela.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR