Šta im je sve naloženo da ispune obelodanili su ljudi iz Udruženja ugostitelja Novog Sada “UGONS 1946”, ali i otvoreno poručili: "Dobili smo smernice za dalji rad, biće problema".
Gosti
1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru/može da bude vlažna Ili suva.
2. Za gosta na ulazu (i u bašti i u unutrašnjosti objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet a sede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/gel, prskalica ručna, vlažne maramice.
3. U zatvorenom prostoru na 1 gosta mora da bude 3,5m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto.
4. Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku (gel, prskalica ručna, vlažne maramice) sve na bazi alkohola.
5. U toaletima za goste poželjno je da stoji bezkontaktni dozer za ruke i ubruse.
6. Gosti ne treba da imaju rukavice i maske jer piju pića ili jedu…. a dezinfikovali su se pri ulasku…
Zaposleni/dostava robe
1. Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.
2. Dobavljači obavezno pri isporuci da prođu osnovnu dezinfekciju obuće i ruku sredstvima na bazi alkohola.
3. Ugostiteljski radnici obavezno da, robu koji su primili, dezinfikuju ( isprskati sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola), zatim izvaditi iz transportnog pakovanja; to pakovanje odmah odložiti u đubre; robu dezinfikovati I pravilno skladištiti.
4. Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa - usta, rukavice.
5. Higijenu obuće vršiti sa alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu.
6. Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme (oprane na 90 C), ispeglane sa peglom Ili sa vodenom parom.
Izvor: Direktno