Glas Javnosti

ENTONI GODFRI: Srbi, hvala na toplom gostoprimstvu i što ste učinili da se osećam kao deo velike srpske porodice (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Entoni Godfri, ambasador u Beogradu čestitao je američki nacionalni praznik Dan zahvalnosti, a Srbima je uputio dirljivu poruku.

On je rekao da treći put slavi ovaj veliki praznik u Srbiji.


- Želeo bih da vam se zahvalim na vašem toplom gostoprimstvu i što ste učinili da se osećam kao deo velike srpske porodice. Dan zahvalnosti je u Americi praznik kada se okupljamo da izrazimo zahvalnost za ono što imamo, za porodicu koju volimo, za prijatelje koje cenimo. Danas želim da se zahvalim svima vama jer ste prethodne tri godine svi vi bili moja porodica u Srbiji. Srećan Dan zahvalnosti, rekao je Godfri.

Proslava Dana zahvalnosti uvedena je 1789. godine na preporuku predsednika Džordža Vašingtona i odobrenje Kongresa. Kasnije, 1941. godine predsednik Ruzvelt potpisao je zakon kojim se i zvanično uspostavlja Dan zahvalnosti kao praznik koji se proslavlja četvrtog četvrtka u novembru.

Dan zahvalnosti vuče korene još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura. Ovaj praznik su prihvatili svi bez obzira odakle su i kada stigli u Ameriku. Slavi se uz pečenu ćurku i izobilje hrane. Po dolasku u novi svet, nakon 66 dana teškog putovanja, engleski doseljenici su se složili da odmah uspostave jednakost među sobom i prihvatili zajedničko ime Pilgrims - hodočasnici.

Naseljenim u luci, kojoj su dali ime Plimut, u današnjoj državi Masačusets, prvi zanos i sreću uskoro su im pomutile teškoće u pribavljanju hrane. Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im obezbedili hranu i naučili ih kako da uzgajaju kukuruz i drugo povrće.

Kada su hodočasnici naredne jeseni uzgojili dovoljno, da mogu preživeti predstojeću zimu, proslavili su to uz trpezu sa Indijancima, a na trpezi je, uz ostalo, bila i divlja ćurka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR