Glas Javnosti

AMNESTI INTERNEŠENEL: Britanci namerno ruše ljudska prava o svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Organizacija Amnesti internešenel (AI) optužila je Ujedinjeno Kraljevstvo da "namerno destabilizuje" ljudska prava na globalnoj sceni u sopstvene političke svrhe.

"Velika Britanija namerno destabilizuje ceo koncept univerzalnih ljudskih prava svojom užasnom unutrašnjom politikom i politikantstvom", rekao je Saša Dešmuk, izvršni direktor britanskog ogranka Amnestija.

U danas objavljenom godišnjem izveštaju se takođe kritikuju saveznici Izraela zbog neuspeha da zaustave "neopisivo krvoproliće" u Gazi. U oštrom upozorenju svetskim liderima, organizacija je navela da će se svet suočiti sa "zastrašujućim posledicama" eskalacije sukoba i sloma međunarodnog prava.


Izveštaj na 418 stranica ukazuje da su SAD koristile svoj veto kako bi mesecima paralisale Savet bezbednosti UN i sprečile donošenje preko potrebne rezolucije o prekidu vatre u Gazi, dok su istovremeno nastavile da naoružavaju Izrael da izvrši moguće ratne zločine, piše "Gardijan".

AI naglašava "groteskne dvostruke standarde" moćnih zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, koje nastavljaju da štite i tako podstiču akcije Izraela, istovremeno protestujući zbog sukoba u Ukrajini.

AI posebno osuđuje Veliku Britaniju jer nije iskoristila svoju lidersku ulogu u UN da spreči kršenje ljudskih prava u Gazi i njenu slabu podršku istrazi Međunarodnog krivičnog suda o kršenju ljudskih prava u Izraelu i Palestini. Takođe naglašava umešanost Britanije u naoružavanje Izraela.

"Veoma smo zabrinuti zbog prakse Velike Britanije da isporučuje oružje i značajne komponente za oružje. Oko 15 odsto gotovih ratnih aviona F-35, koje koristi Izrael, verovatno sadrži britanske delove ili komponente", rekao je Dešmuk i dodao da "nema sumnje da će istorija oštro suditi Velikoj Britaniji zbog njenog neuspeha da pomogne u sprečavanju pokolja civila u Gazi".


U izveštaju se daje sumorna slika stanja ljudskih prava širom sveta, upozoravajući da će se slom vladavine zakona verovatno ubrzati sa brzim napretkom veštačke inteligencije, što u kombinaciji sa dominacijom velikih tehnoloških kompanija, rizikuje "previše" kršenja ljudskih prava ako regulativa nastavi da zaostaje za tehnološkim napretkom.

"Kada moćni preziru vladavinu zakona, štit zakona slabi. Kada moćna država i sama bude iznad zakona, izdaja zakona postaje odgovor mnogih drugih", poručila je generalni sekretar AI Agnes Kalamar.

"Izveštaj Amnesti internešenela prikazuje sumornu sliku alarmantne represije ljudskih prava i kršenja pravila, sve usred produbljivanja globalne nejednakosti, supersila koje se bore za prevlast i eskalirajuće klimatske krize", zaključila je ona.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR