„Ova jednostavna
strategija ključanja vode može ‘dekontaminirati’ nanoplastiku i mikroplastiku iz kućne vode iz slavine i ima potencijal za bezopasno smanjenje ljudskog unosa nanoplastiku i mikroplastiku putem konzumacije vode“,
navode istraživači u svom radu.
Veća koncentracija nanoplastiku i mikroplastiku je uklonjena iz uzoraka tvrde vode iz slavine, koja prirodno formira naslage kamenca (ili kalcijum karbonata) kada se zagreva. Uobičajeno viđeno unutar kuhinjskih kuvala, kredasta supstanca se formira na površini plastike dok promene temperature izvode kalcijum karbonat iz rastvora, efikasno hvatajući plastične fragmente u pokoricu.
Čak i u mekoj vodi, gde je manje rastvorenog kalcijum karbonata, otprilike četvrtina nanoplastike i mikroplastike je uklonjena iz vode ovom metodom. Istraživači kažu da bi se bilo koji komadi plastike prekriveni kamencom mogli ukloniti jednostavnim filterom poput čelične mreže korišćene za ceđenje čaja.
Prethodne studije su merile fragmente polistirena, polietilena, polipropilena i polietilen tereftalata u pitkoj vodi iz slavine, koju svakodnevno konzumiramo u različitim količinama. Da bi strategija bila potpuno testirana, istraživači su dodali još više nanoplastičnih čestica, koje su efikasno smanjene u svom broju.
„Pitka prokuvana voda očigledno je održiva dugoročna strategija za smanjenje globalne izloženosti nanoplastike i mikroplastike“, zaključili su istraživači.
Glas javnosti /S04S