petak 26. jul 2013.
RSS

pismo čitaoca

Začarani krug?

 

Godinama vlade Srbije ne mogu da nađu ključ za rešavanje ekonomskih i drugih društvenih problema. Ako se isključi argument svetske ekonomske krize, jer problemi Srbije su prisutni unazad par desetina godina, a za to vreme su mnoge zemlje ostvarivale veliki napredak, ostaje jedino konstatacija da je vlada okružena lošim, neinventivnim ekonomskim i drugim savetnicima, da i ne pominjem slučaj ministra Dinkića koji ne spada u krug naučnika.

Vreme je da država misli na bebe

Pod parolom „Vreme je da se dobije bitka za bebe", Savez samostalnih sindikata Srbije pokrenuo je potpisivanje peticije za ukidanje PDV za hranu i opremu za bebe i ograničavanje trgovinske marže na 10 odsto. Peticiju je do sada potpisalo (samo!) 38.000 građana. Znači, problem nataliteta je prenet u sferu sindikalnih aktivnosti. To je činjenica za rubriku „Verovali ili ne".

Virtuelni sporazum

Nevoljno pratim zahuktavanje predizborne kampanje. Počinjem da bivam uznemiren. Svakoga dana doživljavamo sve neobičnija, senzacionalnija otkrivanja mutnih, tajnih operacija za koje nismo znali a ni sada ne znamo da li su istinite. Čak nam se obećava da će otkriti ko je stvarno ubio Zorana Đinđića, Slavka Ćuruviju i Dadu Vujasinović.

Savez zajednica za zavitlavanje

(Semantičke zagonetke za zabavu)
iz Priručnika „Zaludan pop i jariće krsti"

Kako obradovati prijatelja

Postoji hiljadu načina kako obradovati prijatelja i u vreme stalnog poskupljenja životnih namirnica, benzina, struje, grejanja, komunalija i bednih plata i još tanjih penzija. Srećom zadržao se praznik 8. mart da damama poklonimo ruže, Nova godina da se sa prijateljima izljubimo tačno u 24 časa, Božićni Deda Mraz deli deci poklone, za Uskrs se deca deca tucaju šarenim jajima... Ali, tih prilika je ipak malo da bismo dovoljno često obradovali prijatelja.

Zašto su Biblija i "Don Kihot najčitanije knjige

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je nagoveštaj bolje budućnosti ili još veće propasti. Obe šanse imaju podjednake mogućnosti. Aktuelne parole „Sad sve zavisi od nas samih" ili „Sve zavisi od vas samih" - koju poručuju Brisel i mi sami sebi - je dvosmislena konstrukcija koju će svi akteri naše drame nastojati da tumače prema sopstvenim interesima.

Naivni predlog za predizbornu kampanju

Ovih dana romski trubači če nam doći pod prozor da nam iznude novčanu pomoć. Sitniš. Ali kad se sitniš pomnoži sa sedam miliona, bogami, ispadne pozamašni zgoditak, kao na nacionalnoj lutriji. Predizborna kampanja kakvu nam političke partije nagoveštavaju zaista podseća na te romske potprozorne trubače.

Potraga za novim modelom društva

Ovih dana sam u novinama pročitao u našoj štampi zanimljivu misao. Glasila je: „Društvo u kome postoji 90-95 procenata sirotinje i 10-5 procenata bogatih, ne može dugo da egzistira bez teških potresa i lomova. Mora pod hitno da se pronađe novi društveni model. Ko to pronađe, postaće „Bog" ili bar „car".

Savremena bajka o poglavljima 23 i 24

Nagoveštaji iz Brisela, makar upućeni via Ljubljane i Jelka Kacina, su ozbiljna stvar. A to znači da se mora ozbiljno početi rešavati problem visoke korupcije i tajkuna. Veliki problem u kome glavnu ulogu imaju ne sitni korupcionaši kojih ima na desetine hiljada, već - ajkule. Ako bi, za početak, javni tužilac pozvao na „informativni razgovor" samo jednog tajkuna i sitni korupcionaši čiji se jednokratni prihod kretao do 200 evra, bili bi ozbiljno zabrinuti. Po logici: ako su krenuli na ajkule, onda smo mi sitne ribe gotovi.