petak 26. jul 2013.
RSS

čedomir cvetković

Ahtisari ne predstavlja finski narod

Glas javnosti 14. 09. 2010.

Ahtisari ne predstavlja finski narod

       

U našim javnim glasilima javljaju se napisi u kojima se poistovećuje Finska sa Martijem Ahtisarijem i Helenom Rantom, optužujući Finsku za jednostrano proglašenje Kosova u republiku. To poistovećivanje je, međutim, pogrešno i nepravedno u odnosu na finski narod i finske institucije. Pošto se skoro pola veka bavim Finskom i u toj zemlji sam bio preko sto puta i kao diplomata živeo preko četiri godine, milim da mogu da komentarišem tu pojavu.

Vreme je da država misli na bebe

Pod parolom „Vreme je da se dobije bitka za bebe", Savez samostalnih sindikata Srbije pokrenuo je potpisivanje peticije za ukidanje PDV za hranu i opremu za bebe i ograničavanje trgovinske marže na 10 odsto. Peticiju je do sada potpisalo (samo!) 38.000 građana. Znači, problem nataliteta je prenet u sferu sindikalnih aktivnosti. To je činjenica za rubriku „Verovali ili ne".

Virtuelni sporazum

Nevoljno pratim zahuktavanje predizborne kampanje. Počinjem da bivam uznemiren. Svakoga dana doživljavamo sve neobičnija, senzacionalnija otkrivanja mutnih, tajnih operacija za koje nismo znali a ni sada ne znamo da li su istinite. Čak nam se obećava da će otkriti ko je stvarno ubio Zorana Đinđića, Slavka Ćuruviju i Dadu Vujasinović.

Savez zajednica za zavitlavanje

 

(Semantičke zagonetke)
 iz Dnevnika „Zaludan pop i jariće krsti"                            
                            Deo drugi

         Pošto Urednik,srećom, nije iskoristio svoje DELETE- CLOSE
pravo, ohrabreni time, šaljemo vam drugi i poslednji deo Dnevnika
sematičkih zagonetki. Može biti, mada ne mora da znači, da ćete i sami
nastaviti da smišljate kako da nasmejete prijatelja u pozdravu pisma.

Savez zajednica za zavitlavanje

(Semantičke zagonetke za zabavu)
iz Priručnika „Zaludan pop i jariće krsti"

Kako obradovati prijatelja

Postoji hiljadu načina kako obradovati prijatelja i u vreme stalnog poskupljenja životnih namirnica, benzina, struje, grejanja, komunalija i bednih plata i još tanjih penzija. Srećom zadržao se praznik 8. mart da damama poklonimo ruže, Nova godina da se sa prijateljima izljubimo tačno u 24 časa, Božićni Deda Mraz deli deci poklone, za Uskrs se deca deca tucaju šarenim jajima... Ali, tih prilika je ipak malo da bismo dovoljno često obradovali prijatelja.

Zašto su Biblija i "Don Kihot najčitanije knjige

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je nagoveštaj bolje budućnosti ili još veće propasti. Obe šanse imaju podjednake mogućnosti. Aktuelne parole „Sad sve zavisi od nas samih" ili „Sve zavisi od vas samih" - koju poručuju Brisel i mi sami sebi - je dvosmislena konstrukcija koju će svi akteri naše drame nastojati da tumače prema sopstvenim interesima.