petak 26. jul 2013.
RSS

Bez morala nema ljudskog napretka

Kada je slavni Sokrat rekao „Znam da ništa ne znam“, šta onda preostaje nama koji nemamo Sokratov um. Zato mi nije namera da kritikujem vašeg novinara za članak „Siniša Vučinić - reketaš“.

Međutim, u vašem cenjenom listu od 21. novembra na strani 32, izneti su neki podaci o tom „lideru Srpske partije socijalista“ koga mi znamo u sasvim drugačijem svetlu - kao ortodoksnog monarhistu i jednog od glavnih organizatora Kongresa pravoslavnih monarhista 1993. godine! Na prvoj konferenciji za štampu povodom tog Kongresa, rame uz rame sa dr Žarkom Gavrilovićem, predsednikom Srpske svetosavske stranke, Miroslavom Kostićem, predsednikom Svesrpskog saveza, Slobodanom Maričićem, sekretarom kraljevića Tomislava Karađorđevića, prof. Draganom Vučinićem i drugim, taj sadašnji lider socijalista bio je najbučniji pobornik monarhije! Zato nije čudno, da je list Moja Srbija u broju 6 od februara 1993. celu 3. stranu posvetio poruci Siniše Vučinića predsedniku Svesrpskog saveza pod naslovom „S verom u Boga za srpski narod, kralja i otadžbinu“. U tom pismu, Vučinić, između ostalog, piše: „Kao svog istomišljenika, dužnost mi je da te obavestim da sam, uz saglasnost i pomoć svoje braće, formirao političku stranku Srpski rojalistički pokret, koji je nastao iz Srpske udružene rojalističke omladine (koju je Vučinić, takođe, osnovao) Na istoj 3. strani „Moja Srbija“ je objavila i hvalospev kapetana Borislava Bodiroge pod naslovom „Odgovoran sam Bogu i vojvodi Vučiniću“, kao i prilog o humanitarnom udruženju „Srpski sokolovi“, sa adresom Pariska 13. Ali, kada je kasnije taj naš vojvoda počeo da skreće ka rezidenciji druga Miloševića na Dedinju, a pogotovo posle onog poznatog njegovog mahanja pištoljem u odbranu svog pravog boga, mi smo se krstili i levom i desnom, kako se to srpski kaže. Vučinić je, dakle, kao i mnogi drugi sadašnji vlastodršci, ispao iz Brozovog i Miloševićevog šinjela, ali je, poput nekih bivših Brozovih ambasadora, zavaravao srpski narod lažima i prevarama.

Upravo zato vam i pišemo, jer je programsko Sveto trojstvo naše prave opozicione stranke : moral-poljoprivreda-kultura. Razume se, na prvom mestu moral - kao osnova i bit svekolikog ljudskog delovanja, bez koga nema napretka. Od 16. januara 1993. kada nas je patrijarh blagoslovio, mi smo još više ustrajali na moralnim vrednostima. I zato nas Vučinićev primer zgražava, jer sa takvim „liderima“ naša otadžbina neće moći da se izvuče sa kamenitog i muljevitog dna provalije u kojoj smo zarobljeni.