petak 26. jul 2013.
RSS

Kosmet ne sme biti otet

Pregovori o Kosmetu ulaze u ključnu fazu, razne se opcije predlažu, a Srbija mora biti spremna na sve. Nalazimo se između strepnje i nade, a narodna kaže „Nada umire poslednja“. Šta da se nadamo i koji su naši poslednji audi, našeg pregovaračkog tima, ako se Albancima nudi najšira autonomija koje nema nigde u svetu, a oni pregovorima prave štetu! Ne nude ništa, a traže maksimalno, samo državu!

Pominju se i neke druge varijante koje postoje u svetu, kao funkcionisanje „hongkoškog“ modela. Jeste, tamo su sve Kinezi, a na Kosovu i Metohiji Srbi imaju posla sa većinskim Albancima koje Amerikanci zaluđuju nezavisnošću. Takođe, pominje se i model dve Nemačke, što je neosnovano, jer se radi o razgraničenju jednog istog nemačkog naroda, a na Kosmetu je u pitanju međuetnički spor sa tendencijom separatizma koji je javno promovisan kroz albanske pokrete. Mogućnost podele je, takođe, neprihvatljiva, tj. da sever - Kosovska Mitrovica - pripadne Srbiji, a ostatak Albancima, to je loše rešenje i vulgarna prevara po srpski narod i državu. Ipak, izgleda da je cilj svih ovih dugogodišnjih iscrpljujućih pregovora, pretnji, ucena, bilo, u stvari, pravljenje pazara, da naivno prihvatimo podelu Kosmeta, da trampimo Kosovo za RS. Zar da nemamo svoje za svoje!? Trampa je da se da nešto svoje za nešto tuđe. Koja je to trampa - svoje za svoje, pod parolom „bolje išta nego ništa“, pa to i budala zna da je to velika prevara! Pa dokle ta prokleta krčma balkanska?

Zar da iz ovih pregovora frustrirani i zaluđeni Albanci izađu kao pobednici. Odnosno, da nas uz pomoć Amerike i nekih zapadnih država ponize, obezvrede, te tako Albanci postanu „mudri političari“. Ovde se radi o precenjenoj želji Albanca za nezavisnošću, plašeći nas nekakvim pobunama, dok se potcenjuje naša želja da Kosmet ostane u Srbiji.

Možda od svega neše biti ništa. Možda će Srbija, i naši državnici Tadić, Koštunica, Jeremić, Samardžić, zagristi mamac u vidu pridruživanja Srbije Paktu o stabilizaciji, pa će prepustiti Kosmet Albancima. U tom smislu postoje i razmišljanja da se preostali Srbi sa Kosmeta presele na područje Preševa, Bujanovca i Medveđe, a tamošnja albanska populacija pređe na Kosmet. Ali, i to dođe kao nema trampa „svoje za svoje“. Varijante koje nam tuđinci kroje - da uvek damo samo svoje - dokaz je šta o nama misli međunarodna zajednica. Svi osim gospodina Putina i Rusije. Amerika hoće da nam nametne diktat, da nam otmu Kosmet, a RS utope u Federaciju BiH, da primat preduzmu muslimani (Bošnjaci) u BiH, ali ovog puta to neće lako izvesti.

Na svetskoj sceni se pojavila nova supersila - Rusija - u liku njenog predsednika Vladimira Putina, koja je rekla „njet“ američkoj ekspanziji. Amerika hoće da nametne Srbiji diktat, Rusija to sprečava. I to je podrška prava - što Srbiju sa Kosmetom spasava. Gospodine Putin, predsedniče velike Rusije, spasite Srbiju i Kosmet - da ne bude otet! Naša je istina, pravo i pravda. NJihova sila, ali i Rusija je sila vazda bila.