petak 26. jul 2013.
RSS

Zašto naše cene nemaju obraz

Od mog komšije, koji se bavi turizmom, pa često putuje u inostranstvo, stalno slušam kako su cene velikog broja artikala u prodavnicama u Beogradu osetno više nego u Nemačkoj, Bugarskoj, Italiji... On tvrdi da je to zbog odsustva prave konkurencije trgovaca.
Ne znam koliko je ovaj moj sused u pravu, ali i meni, laiku za trgovinu (ja sam prosvetar), pada u oči činjenica da je naša valuta, dinar, sve skuplja, sve vrednija u odnosu na svevladajući evro.
Ako je to tako, zar onda ne bi bilo prirodno da u Beogradu i celoj Srbije cene u radnjama, velikim i malim, ne počnu da padaju?
U novinama se povremeno pojavljuju i neke organizacije i institucije koje bi, poput udruženja potrošača, komisija za monopole i slične, umesto da nemušto kritikuju ovu pojavu, morale veoma snažno da istupe i pritiskom, uz pomoć medija, ohlade apetite trgovaca da zarade na veoma siromašnim građanima Srbije.
Ne mogu da se otmem utisku da nas građane zaista nema ko da štiti od stalnog poskupljenja.
O slobodnoj konkurenciji, kao osnovi za što niže cene, malo se piše. A mediji, izvinite ako sam preterao, kao da brane velike, sve brojnije megasisteme trgovaca.
Očekujem da ćete, možda baš vi, predočiti narodu istinu o nezasluženom zgrtanju zarade preko leđa nas običnih ljudi, na koje je država navalila i druge brojne bogate institucije. Unapred zahvalan