petak 26. jul 2013.
RSS

Saveti MMF - prevara na prevaru

Od dolaska demokratije u Srbiju, mnoge novotarije koje nam je donela, ništa drugo nisu nego prevara.
Očekivanja da će višepartijski sistem - demokratija-doneti više pravde, reda i prosperiteta potpuno su se izjalovile. Više partija na političkoj sceni Srbije i u organima vlasti višestruko poskupljuju politički život i funkcionisanje vlasti u zemlji.
Zemlja je podeljena na feudalne posede, a feudalci su čelnici vladajućih stranaka. To se najdrastičnije vidi kroz nepoštednu borbu stranaka na vlasti oko podele javnih preduzeća. Javna preduzeća su pretvorili u svojinu partija na vlasti.

Nameštanjem svojih ljudi u glomazne upravne odbore, preko visokih primanja kojim odobravaju obezbeđuju prikrivene prihode za svoje partije i stranke. Od 30 do 50 odsto tih primanja članova UO ide u kasu stranke.

Od svakog povećanja cena usluga javnih preduzeća dobar deo se preliva strankama na vlasti.

Vanredno povećanje penzija, koje smo jedva iskamčili, preko osetnih povećanja cena usluga u javnim preduzećima: grejanja, struje, vode, PTT usluga i drugih, efikasno su nam obezvredili i vratili u svoje kase i u budžet Srbije.
U ovom poslu, naši vlastodršci ispadoše veći maheri od „eksperata“ iz MMF. Došli su oni da našima daju savet kako da spasavaju budžet za narednu godinu, od naših „prevelikih penzija“ i neće otići dok se Vlada Srbije ne izjasni hoće li da poništi odluku o povećanju penzija od 10 odsto. Nisu ni primetili, da su naši „eksperti“ taj posao efikasno odradili i pre prve isplate tih 10 odsto, ciljanom inflacijom koja i dalje traje. Ako nam, po savetu MMF, ponište to povećanje, to neće biti vraćanje nazad za 10 odsto, već za punih 20 odsto. Zato se u ovo povećanje od 10 odsto više ne sme dirati, jer je već poništeno inflacijom.
Savetnike iz MMF nije ni trebalo pozivati i plaćati im za ovakve nestručne i zlonamerne savete. Penzioneri će biti prisiljeni na žestok odgovor na ovakva poigravanja sa njihovim životnim problemima.
Postoje poštenije mere, koje vlada može da upotrebi za smanjenje budžetske potrošnje u 2009. godini. Nije dovoljno simbolično smanjenje plata činovnicima UO u javnim i državnim preduzećima. Bilo bi mnogo pravednije i efikasnije da se ta mera primeni i prema direktorima i menadžerima, prema članovima vlade i poslanicima Skupštine. To bi bilo mnogo efikasnije nego uzeti penzionerima 10 odsto od penzija. Uvek se treba setiti, da su penzije nešto što je već zarađeno u proteklom periodu, a da plate funkcionera tek treba da se zarade. Ako su im privredni rezultati ovakvi kakvi jesu, nisu ni zaslužili plate kakve imaju.
Predsednik republike, u emisiji na TV Pink 8.11. u 20.00 sati izjavi da je bilo potrebno povećati samo najniže penzije, a svi ostali treba da štede. Bila bi to neprirodna intervencija u penzijski sistem Srbije.
Ako se hoće posebno pomoći penzionerima sa najnižim penzijama, to se može samo socijalnim merama, a ne uravnilovkom, oduzimajući od onih koji su radili više i bolje i davanjem onima koji su radili manje i manje uplatili u Fond PIO.
Da se demokratijom i pravdom ne manipuliše toliko koliko se to čini kod nas, sve društvene probleme bismo rešavali bolje.