petak 26. jul 2013.
RSS

Amerika je kroz istoriju vodila agresorske ratove

Poznata je krilatica da istoriju pišu pobednici.Ali, poznato je i da prava istina uvek na kraju izbije na svetlo dana. Bilo bi ne samo zanimljivo nego i politički korisno ako bi naši istoričari sačinili knjigu sa naslovom „Tamne stranice istorije SAD“. To bi bio važan podsetnik direktnih ili indirektnih zločina koje su SAD učinile najpre na svojoj teritoriji, a zatim širom sveta. Zaključak bi morao biti samo jedan: Sjedinjene Američke Države su u celoj svojoj istoriji bile pretežno konzervativna agresivna država koja je ratovala i danas ratuje širom sveta ili podržava diktatorske režime - radi sopstvenih interesa. U dva svetska rata našle su se na progresivnoj strani tek kada su bili ugroženi i njeni interesi. Navedimo makar deo tamnih stranica američke istorije SAD.

Brutalno istrebljenje američkih Indijanaca američki kolonizatori su pretvorili u herojizam kauboja.
Zvanična Amerika nikada nije osudila stravični masakr koji su Turci izvršili nad „svojim“ Kurdima. I danas konzervativne snage Turske imaju najveću podršku Amerike.

Amerika nije nikada osudila rasističku politiku aparthejda na jugu Afrike, podržavajući kolonijalnu politiku Velike Britanije.
U španskom građanskom ratu Amerika, kao i druge zapadne zemlje, proglasile su se neutralnim da bi omogućile pobedu fašističke falange diktatora Franciska Franka,ultranacionalističke snage Čan Kaj Šeka ne bi mogle da zadrže vlast na kineskom ostrvu Tajvan bez direktne podrške SAD.

Američke trupe su učestvovale u korejskom ratu i snose krivicu podeljenosti korejskog naroda.
SAD su bile na strani evropskih kolonijalista koji su ubili kongoanskog predsednika Patrisa Lumumbu.
SAD su stajale iza ubistva čileanskog predsednika Salvadora Aljendea i dovele su na vlast diktatora Pinočea.
SAD su podržavale diktatorske režime na Formozi.
SAD su intervenisale i u Panami, smenjujući i postavljajući šefove države.
Američka vojska je vodila zločinački, prljavi rat u Vijetnamu, nezapamćen po svireposti, ubijanju civila i uništavanjem zemlje otrovima.

Pokušaji invazije Kube i ubistva Fidela Kastra nisu uspeli zahvaljujući jedinstvu i hrabrosti malog kubanskog naroda.
Na Bliskom istoku SAD su sve vreme bile na strani feudalnih režima raznih šeika. Umesto da pomognu Izraelu da se pregovorima izbori za svoje pravo opstanka, pogrešnom politikom doprineli su „večitom“ sukobu Jevreja i Palestinaca.
SAD su podstakle iračkog predsednika Sadama Huseina na rat protiv Irana, da bi se kasnije okrenule protiv iračkog diktatora. Agresiju američke vojske na Irak, uz podršku nekoliko zapadnih zemalja, osudio je ceo normalan svet i deo stanovništva SAD.

Na teritoriji bivše Jugoslavije SAD su aktivno podržavale profašističke, proustaške snage u Hrvatskoj i fundamentalističke muslimane u Bosni i Hercegovini, separatističke pokrete u Sloveniji, Makedoniji i posebno šiptarske teroriste na Kosovu i Metohiji. Organizovale su odvajanje Crne Gore od Srbije.
Ovo je samo najpoznatiji deo tamnih stranica istorije SAD. A nema države na planeti Zemlja u kojoj SAD javno ili posredstvom svojih obaveštajnih službi ne nastoje da ostvare svoje interese i po cenu rušenja legalno izabrane vlasti. Ako se sve to ima u vidu, „razumljiva“ je tvrdokorna podrška SAD šiptarskim teroristima. Pa ipak, „verovali ili ne“, SAD su sebe proglasile promoterom demokratije!?

Tagovi: