petak 26. jul 2013.
RSS

Kako obradovati prijatelja

Postoji hiljadu načina kako obradovati prijatelja i u vreme stalnog poskupljenja životnih namirnica, benzina, struje, grejanja, komunalija i bednih plata i još tanjih penzija. Srećom zadržao se praznik 8. mart da damama poklonimo ruže, Nova godina da se sa prijateljima izljubimo tačno u 24 časa, Božićni Deda Mraz deli deci poklone, za Uskrs se deca deca tucaju šarenim jajima... Ali, tih prilika je ipak malo da bismo dovoljno često obradovali prijatelja.

Ali, duhoviti ljudi se dosećaju. Ovih dana mi se desilo sledeće: Jedna moja učenica, Čačanka, mi se e-mejlom zahvalila za pomoć u učenju stranog jezika i potpisala se neobično: „Rotkva strugana". Nasmejao sam se slatko jer sam shvatio šta pozdrav znači. A znači „Volim Vas" jer R na finskom počinje glagol voleti a S početno slovo zamenice Tebe (Vas).

To mi se svidelo i u poslovnom pismu vlasnici izdavačke kuće „Odiseja", sa kojom sarađujem prevodeći strane knjige, pozdravim je istom porukom: „Rotkva Strugana" sa objašnjenjem šta to znači. „Odiseja" mi odgovori i potpiše se sa „Ošišana Veverica". Sa objašnjenjem da O znači Obožavam a V, Vas.

Onda ja se ja u pismu jednoj prijateljici iz Obrenovca, profesorki filozofije, potpišem se sa „Ošišana Veverica". Ona mi odgovori sa pozdravom „ „Suva krpa Suši Mačku." E, to nisam razumeo. Međutim kad mi je u nedelju skuvala Slatki Kupus Sa Mesom" razumeo sam, tim pre što je kupus bio ukusan, mada malo kiseo zbog dve kutije paradajiza.

I sad me uhvatila furija i u pismima koje šaljem prijateljima smišljam kako da ih u istom stilu pozdravljam jer sam video kako se primalac pisma sa takvim pozdravom obraduje originalnim izražavanjem prijateljstva. To mu dođe kao neka vrsta novog aforizma. Spremio sam u rezervi nekoliko takvih pozdrava znatiželjan da li će prijatelj znati da pravilno protumači pozdrav. Sa očekivanjem kako će mi uzvratiti:
„Strugani Žuti Stiropor" - Samo Živeti u Slozi
„Uvela Morska Trava Na Tacni" - Uvek Mislim Na Tebe"
„Nojevo Perje" - „ Najboljem Prijatelju"

Došao sam do zaključka da je lepše zanimati se ovakvim izmišljanjem pozdrava nego razmišljati da li će Matija Bećković da se upeca na Tominu varalicu.