petak 26. jul 2013.
RSS

Zašto različito tumačenje visoke korupcije

Tek posle izjave Jelka Kacina da u Srbiji predstoji hapšenje nekih političara i tajkuna, predstavnici vlasti su požurili da to potvrde i da najave da borba protiv visoke korupcije „ upravo predstoji". Naravno, sa nestrpljenjem se očekivalo šta će na tu temu da kaže javni tužilac Srbije. I ta izjava je dobijena. Gospođa Zagorka Dolovac, javni tužilac Srbije je izjavila da „predstoji" obračun sa povezanošću kriminalnih mreža sa državnim organima. I dodala: ne može časnog nosioca pravosudnih funkcija nijedna politika naterati da bude korumpiran.

Povodom ovakve izjave prvog predstavnika srpskog tužilaštva u brojnim komentarima u elektronskim izdanjima listova kritike su uglavnom bile: zašto ta borba tek sad, pred izbore, „predstoji", zašto se po tom pitanju do sada nije ništa uradilo. I uverenje da od te borbe posle izbora, ako pobedi dosadašnja koalicija, neće biti ništa. Iz „razumljivih razloga". Istina, opšte je uverenje da ni naprednjaci Tome Nikolića, posle eventualne pobede, takođe u taj osinjak neće zalaziti.

Međutim, pomenuta izjava tužiteljke Zagorke Dolovac je interesantna i zbog onog što se moglo pročitati između redova. A to je: da je Tužiteljka kao primer te odlučne borbe protiv korupcije navela da će u narednom periodu prioritet tužilaštva biti da konačno otkrije ko je ubio Slavka Ćuruviju i Dadu Vijasinović. Prosto neverovatno šta javni tužilac može da kaže povodom borbe protiv visoke korupcije. Tragičan slučaj, ubistvo Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović nije tema visoke korupcije, već, čistog političkog kriminala, slučajevi koje je policija, tužilaštvo i sud odavno morali da razreše. Pa, ako tužilac kaže da će se borba protiv visokog kriminala voditi tako što će se tražiti ubice Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović, jasno govori da tužilaštvu ne pada na pamet da podigne optužnicu protiv aktera visoke korupcije i tajkuna.

Naravno da Zagorka Dolovac zna zašto ne sme ni da pomisli na procesuiranje visokih državnih rukovodilaca umešanih u korupciju. O tome ne donosi odluku tužilaštvo, već vrh vlasti. I onda javnom tužiocu ne ostaje drugo nego da se igra pojmovima. Pa kaže da nijedna politika ne može da korumpira časne sudije i tužioce. A istina je da je celokupno sudstvo i tužilaštvo, bez i jednog izuzetka korumpirano. Samo ne u klasičnom smislu primanja novčanog mita, već „samocenzurom", nepokretanjem istrage o visokoj korupciji da bi se zadržala sudijska i tužilačka fotelja.

Nijedan sudija i niko iz tužilaštva nije javno postavio taj zahtev. U tom smislu je reč o posebno „nenovčanoj" korupciji. Javni tužilac Srbije ne shvata da osvakvom izjavom nanosi najveću štetu Demokratskoj stranci i njenoj koaliciji, jer jasno poručuje da od borbe protiv visoke korupcije nema ništa. Da li će Jelena Trivan to primetiti i opovrgnuti? Sumnjam jer ona nije „prorok", tj. ništa ne zna dok joj se ne kaže šta treba da zna.

To sa izjavom javnog tužioca je „razumljivo". Ali čudno je i kad predsednik države, u svojstvu predsednika Demokratske stranke, poruči članovima Izvršnog odbora svoje stranke da stranka mora da pobedi jer on to od članova DS traži, jednostavno čovek zahteva. Proizilazi ne zato što bi pobeda bila u interesu naroda, već zato što predsednik to lično zahteva. Čudna retorika. I još kad se pozove na Evropsku uniju koja „čuva identitet svih nacionalnih zajednica", tek onda se pitamo, da li Evropska unija zaista čuva identitet Srbije kao buduće svoje članice. A svi znamo koliko nas Evropska unija čuva.

Ni opozicija ne oskudeva u biserima izjava. Predsednik SNS Toma Nikolić je izjavio da „veruje" da će ga Izvršni odbor predložiti za kandidata za predsednika Srbije. Znači, čovek nije siguran u svoj Izvršni odbor pa mu ostaje da samo „veruje". Nije rekao: „zahtevam od Izvršnog odbora da me kandiduje" jer nema smisla da zahteva to od samog sebe, jer o tome on a ne Izvršni odbor donosi odluku. Osim formalnu.

Ukoliko se više približavamo izborima, izgleda da ćemo se još naslušati „čudnih" izjava. Kao da u partijskim štabovima nema ljudi koji znaju kako se treba obraćati narodu. Sve govori da političari potcenjuju zdrav razum naših ljudi. Što je nelogično kad se zna koliko narod (ne) ceni zdrav razum političara.