petak 26. jul 2013.
RSS

Reč je o kvalitetu

Potrošačima, kupcima, često nije jasno šta kvalitet podrazumeva. Postoje međunarodni standardi. Ali, da li je neka roba izrađena po međunarodnim standardima to mogu da utvrde samo stručnjaci. Običan kupac i ne traži da nađe oznaku kvaliteta. Uglavnom procenjuje da li mu se predmet vizuelno sviđa, da li je ukrašen atraktivnim bojama ili oblikom, nekim ukrasom.

Mnogim kupcima nije jasno zašto je neki predmet masivan ili tanak. Uzmimo nekoliko primera. Porcelanska šolja za čaj ili mleko, vruću rakiju ili vino može biti debela ili tanka. I to nije svejedno. Debela šolja, za čaj i mleko, tanjir, termos ili druge posude imaju praktičnu svrhu. Šolja od debelog porcelana se može držati u ruci i ako je čaj veoma vruć. Isto je i sa debelim tanjirom. Dakle, reč je o termičkoj izolaciji.

Inteligentan i maštovit proizvođač zna kako će povećati kvalitet svog proizvoda. Nije svejedno da li će higijenski zavod biti tanak i proziran kao mreža ili deblji i kompaktniji. Dobar prodavac hleba neće poređati nezaštićen hleb na raf, već će ga pakovati u posebne neprobojne kese čiji je jedan deo providan da kupac vidi koji hleb kupuje, a ne mačku u džaku.

Kvalitetna klozetska šolja je od debele tvrde a ne tanke plastike sa poklopcem od istog materijala a ne od drveta koje upija vodu. Kazanče za vodu u WC-u je takođe od debele plastike sa dva ugrađena pritiska za ispuštanje vode: veći i manji, radi uštede vode. Štipaljke za sušenje veša, ako se ne raspolaže sa mašinom koja ne samo pere već i suši veš, su takođe masivne sa jakim fedserom. Duže traju. Kvalitetna čaša za vodu je od debelog stakla da bi se hladna voda voda duže zadržala. Sav alat je po pravilu ne samo atraktivno dizajniran, već i masivan, od trajnog materijala da duže traje.

Sa obe strane autoputa se obavezno zasađuje visoko gusto drveće da amortizuje buku i zaštiti vozila od jakih vetrova. Autoput je osvetljen celom dužinom jer u mraku, uprkos farova, pri velikoj brzini lako može doći do nezgode. Nije svejedno kakvim se asfaltom prekriva autostrada i da li na određeni broj metara ima sa obe strane senzora koji registruju brzinu vožnje. Tamo gde ima takvih senzora vozači se strogo pridržavaju propisa o dozvoljenoj brzini jer će inače platiti poveću kaznu.

Senzor-kamera automatski snima tablice vozila koje se kretalo nedozvoljenom brzinom. Kompjuteri automatski ispisuju prijave za sudiju za prekršaje. Đubre se obavezno klasifikuje, drži u dvorištu ili unutar zgrade i iznosi pored ulice u određene dane i određeno vreme. Na ulicama nema kontejnera.

Zaštita od buke je kvalitetna ako se u prostorijama u kojima se nalazi više osoba - čekaonicama, na aerodromima u javnom saobraćaju, autobusima, u vozu - šapće jer ne moraju svi da slušaju priče bučnog čoveka i bučne razgovore ili nečiju glasnu muziku iz kasetofona.

Beskrajne su mogućnosti za poboljšanje kvaliteta življenja ako društvo ima maštovite, visoko stručne proizvođače robe široke potrošnje, kulturu ponašanja građana na javnim mestima i, naravno, dovoljno novca da sve što je kvalitetno podrži.