petak 26. jul 2013.
RSS

O vrednostima

Kad govorimo o vrednostima Evropske unije, mislimo na stotine propisa kojima se utvrđuju razne oblasti od sudstva, svojine do odnosa prema nacionalnim manjinama. Ali, ne mislimo i na „vrednosti" Zapada koje nam besplatno isporučuju ne tražeći da ih zvanično prihvatimo kao što su nam i poslali nezvanično: od najcrnjeg liberalnog kapitalizma, droge, seksi reklama u šou biznisu, rijaliti programa, kockanja i nasilja u filmovima. To nisu naše vrednosti kojima stremimo. Naše vrednosti su humane, moralne, najplemenitije ljudske vrednosti, porodica i pravoslavlje, poštovanje čoveka, naučnih, umetničkih i drugih dostignuća srpskog naroda, tradicija, dobri običaji... Zašto ovaj uvod?

Zbog Laneta Gutovića. Ovih dana cela Srbija je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja našeg velikog glumca, Pustolova i predsednika partije Zdravog razuma, njegove glumačke esencije g. Šojića. Šaljemo mu elektronskom poštom i telegramima na hiljade poruka želeći mu brzi oporavak i vraćanje za kormilo Bele lađe. Podsećamo ga da je prihvaćen u svakom našem domu kao član porodice i da ga u njegovim brojnim maestralnim ulogama u pozorištu, u filmovima i u televizijskim serijama ne doživljavamo kao glumca, već kao građanina Srbije koga smo u realnom životu sreli ili videli. Taj odnos prema umetnicima je jedna od naših vrednosti.

Ali, tu ima i jedan problem. Poštujemo naše velikane iz svih oblasti stvaralaštva ali ne živimo sa njima. Neke brzo zaboravljamo. Ako se u ovom napisu ograničimo samo na naše velike glumce i ako još suzimo spisak na glumce humoriste, primetićemo da mlađe generacije i ne znaju ko je bio Mija Aleksić, Čkalja ili šoumen Milovan Ilić Mini Maks. I kod starijih generacija slika o njima bledi.

Svakodnevno tabloidna javna glasila i obojena televizija servira nam bizarne informacije koja je pevačica u nekom rijalitiju spavala sa kojim ukućaninom, ko je javno pokazao svoje (ružno) dupe, ko se od „poznatih" parova razišao pa po ko zna koji put pomirio, za koga će se konačno udati Severina, ko je veća umetnica - ne znam u čemu - Ceca, Brena, Karleuša, Dara Bubamara ili Seka. Ko kome javno psuje majku i naziva ga ološem i šljamom. Ima ljudi koji to vole da čitaju. Ali, to ne znači da javna glasila zbog tiraža treba da podilaze najgorem ukusu.

Umesto svih tih trivijalnosti, zar ne bi bilo lepše da nas javna glasila, štampa, televizija i radio češće podsećaju na, u ovom slučaju, nezaboravne junake iz Servisne stanice i drugih serija zbog kojih su u vreme emitovanja ulice naših gradova i seoski sokaci bili prazni. Da se stariji prisete a mladi po prvi put vide uzbudljive priče Pustolova koje ako nisu štetne mogu da budu korisne. Uporedimo gegove Čkalje i Mije Aleksića sa poluobnaženim silikonskim grudima neke naše folk pevačice! To se i n upoređuje.

Da se vratimo na predmet ovog napisa, na Laneta Gutovića. Javna glasila su veoma oskudno obaveštavala o njegovom zdravstvenom stanju. Ovih dana sam uznemiren satima preturao po internetu tražeći informaciju o zdravstvenom stanju g. Šojića ali sam stalno nalazio obaveštenja kuda se kreće Ceca, dok još može, bez elektronske nožne ogrlice.

Nisu nam neophodne takve „vrednosti" folk pevačica. Gutovići, Aleksići i Petrovići su nam, međutim, neophodni ne samo danas u ovom smutnom vremenu, već i u budućnosti, ma kakva ona bila. Koliko puta u svakodnevnom životu kažemo sagovorniku koji nas opominje da smo nešto pogrešno rekli „Pa to sam i rekao!" Nije reč o zalaganju da živimo u prošlosti i od slave, već o podsećanju na vrhunske naučnike, umetnike, sportiste. Reč je o pomoći mladima ali i starijima da cene prave vrednosti.

I na kraju: poželimo predsedniku "Partije zdravog razuma" da što pre ozdravi jer se bliže izbori pa moramo znati ko će formirati vladu, Šojić ili neki drugi. Ne verujemo Roski i njenoj kugli tim pre što nikad nije trezna.