Glas Javnosti

PROPALA I ŠESTA RUNDA RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE

Politika
Autor: Glas javnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, posle šestog sastanka u Briselu o odluci CBK o ukidanju dinara, da ne postoji realan pristup Prištine i da sve što kosovske vlasti rade sa dinarom ima za cilj proterivanje srpskih institucija i Srba sa Kosova i Metohije.

"Više od sedam sati smo proveli u zgradi Spoljnopolitičke službe EU. Razgovori su bili teški i napeti. Imali smo direktne razgovore sa prištinskom stranom, što je dobro. Imali smo priliku da iznesemo sve u vezi ideja EU kako da rešimo pitanje dinara, s obzirom da je Aljbin Kurti jednostranom odlukom o ukidanju dinara ugrozio opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković novinarima.

 On je podvukao da se to pitanje mora hitno rešiti, jer su Srbi na Kosovu ugroženi i dovodi se u pitanje funkcionisanje i postojanje srpskih institucija važnih za njihov opstanak.

Preneo je da srpska delegacija sve vreme insistira na sastancima, jer želi da nastavi dijalog po ovom pitanju kako bi se pronašlo rešenje i da to pokazuje konstruktivnost.


"Novi komentari koje smo poslali Miroslavu Lajčaku urađeni su u najboljoj veri i ocenjeni su kao konstruktivni i da nude rešenja", dodao je on.

Petković je kazao da je sve vreme glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi dobacivao i pokušavao da pravi različite paralelele.

"Govorio je da ga ne interesuju Srbi koji žele da napuste KiM, već samo oni koji žele da se integrišu. Potvrdio je da je politika Kurtija i Prištine proterivanje Srba, i sve što rade sa dinarom da ima za cilj nema naših institucija, naših ljudi, života Srba na KiM", podvukao je on.

Petković je istakao da je jasno da ne postoji politička volja prištinskih vlasti da se ovo pitanje reši.

Preneo je da se razgovori nastavljaju 13. maja u da se nada da će ipak doći do nekog pomaka, ali da to više ne zavisi od srpske strane.


"Pokazali smo toliku konstruktivnosti da je svima jasno da je problem od prvog trenutka u Prištini koja jendostranom odlukom dovela sve u ovu situaciju, pre svega srpsko stanovništvo koje je ugroženo. Na današnji dan smo imali 500-ti etničko motivisani incident od dolaska Kurtija na vlast, što jasno pokazuje sliku stanja Srba na KiM", objasnio je on.

Rekao je da se razgovaralo o idejama EU, i da se srpska delegacija trudila da unapredi te ideje, jer je suština bila da svako sa svoje strane dođe sa predlozima i rešenjima kako stvari da se ubrzaju i da se postigne saglasje.

Petković je ukazao da je Bisljimi govorio stalno šta je za njega legalno, da je morao da mu ukaže da u tome nema samo Prištine, već i Beograd, i da ono što nije legalno za Prištinu, jeste za Beograd.

"Ne možete u svom svetu i zamišljanju kako se rešavaju problemi da gradite svoju realnost koja nema veze sa onim na terenu. Na terenu su ljudi, institucije, postoji život, a s druge strane Priština koja čini sve jednostranim potezima, policijom, pravosuđem da ih protera. Čuli smo od Bisljimija da ga ne interesuju oni koji žele da napuste KiM, ako ne žele da se integrišu. U šta da se integrišu ? Srbi na KiM žive u svojim domovima, oni su tamo svoj na svome. Tamo su njihove institucije", poručio je on.


Petković je rekao da Priština govori da Beograd želi da izazove određenu krizu i da je faktor nestabilnosti.

"Pokazali smo svu konstruktivnost, ali s druge strane Priština ponovo nešto izmišlja i gledamo samo iz sopstvenog mehura, što nije kompromis ni dijalog, već pokušaj nametanje rešenja koje ima za cilj legalizovanje jednostranih poteza. Na to ne pristajemo.

Pristajemo na dijalog, pronalaženje rešenja, gde ćemo se naći na pola puta. Ovde nije stvar toliko o Beogradu i Prištini, koliko o srpskom narodu koji zbog te odluke najviše strada. Zbog tih ljudi se borimo da obezbedimo nastavak finansiranja. Nadam se rešenju, ali nisam optimista, jer posle toliko dobrih predloga sa naše strane, s druge nema nikakav realan pristup tome i jasno vam je da ne postoji poltička volja da se to pitanje reši", naglasio je on.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR