petak 26. jul 2013.
RSS

Razgovori sa Tačijem o severu Kosmeta?

 

 Napis „Da li Srbija treba da pregovara sa Tačijem“, objavljen u Glasu 18. decembra, a na osnovu vesti iz jednog Prištinskog lista, rukovodstvo "Demokratske" stranke Hašima Tačija usvojilo je u oktobru strategiju razgovora sa Srbijom prema kojoj cilj pregovora treba da bude da se sever (Kosmeta) uključi u "ustavnopravni poredak Kosova". Šta ta vest govori?

Govori o licemerju i podvali Evropske unije i SAD koji insistiraju na ovim razgovorima, tobože radi iznalaženja kompromisnog rešenja o problemu Kosova. Jesu li predstavnici EU u Prištini protestovali zbog ovakvog prejudiciranja tema razgovora? Nisu li predstavnici EU već dogovorili sa Tačijem da centralna tema razgovora bude povratak severa Kosova u „ustavno pravni poredak“ Kosova?
Najverovatnije da jesu. A pošto Srbija na otimanje severa Kosmet neće pristati, biće optužena na „nekonstruktivni odnos“ prema rešenju Kosovskog problema.

Još je interesantnije to što Vlada Srbije još u oktobru nije odgovorila na vest o takvoj Tačijevoj provokaciji - koja nije mogla biti tajna - da neće biti nikakvih razgovora ako bi albanska strana ostala na stavu da bi cilj razgovora bio povratak severa Kosova "ustavno-pravnom"... Ili bar da je obelodanjena strategija naše strane o temama za razgovor u kojoj sigurno ne bi bio zahtev Prištine da povrati i sever Kosova pod vlast Hašima Tačija i njegove terorističke OVK, sada "demokratske partije".

Vest iz kabineta predsednika SAD jeste ta da će Amerika nastaviti saradnju a Tačijem na osnovu principa da niko nije kriv dok se to ne dokaže, dakle uprkos optužbi Dika Martija protiv Tačija. To potvrđuje američku viziju perspektive o tehničkim pregovorima Beograda i Prištine. Kao da sveznajući, američki FBI nikad nije ni čuo, kao ni predstavnici EU u Prištini, za Tačijeve zločine nad Srbima. A samo na osnovu makar friziranih depeša FBI iz Prištine Tači i drugi rukovodioci OVK bi po hitnom postupku bili osuđeni na doživotnu robiju, a direktni izvršioci zločina nad Srbima na višegodišnju robiju.

Tačijeva „Demokratska stranka“ je demokratska onoliko koliko i sponzori koji su stvorili šiptarsku republiku. Za sve to vreme naša vlada ponavlja da je cilj razgovora da se nađe kompromisno održivo, istorijsko rešenje kosovskog problema. Naše ćutanje o Tačijevoj strategiji ne govori ništa dobro. Tu nema ni logike ni politike. Ko koga zamajava: Zapad (Amerika i Evropska unija) nas, ili mi sami sebe zamajavamo?
I laici znaju da se ovakvi razgovori ugovaraju na bazi usaglašavanja dnevnog reda, ili razgovora neće biti.

 

Tagovi: