petak 26. jul 2013.
RSS

Ahtisari ne predstavlja finski narod

       

U našim javnim glasilima javljaju se napisi u kojima se poistovećuje Finska sa Martijem Ahtisarijem i Helenom Rantom, optužujući Finsku za jednostrano proglašenje Kosova u republiku. To poistovećivanje je, međutim, pogrešno i nepravedno u odnosu na finski narod i finske institucije. Pošto se skoro pola veka bavim Finskom i u toj zemlji sam bio preko sto puta i kao diplomata živeo preko četiri godine, milim da mogu da komentarišem tu pojavu.

Ono što je Ahtisari predstavio kao svoj „doprinos“ rešenju statusa Kosova, jeste tekst koji su mu nalogodavci, u stvari američka administracija, izdiktirali i za to ga debelo platili novčano i Nobelovom nagradom. Poznato je, takođe, da je američka administracija vršila veliki pritisak na Helenu Rantu ali i određeni krugovi u Finskoj. Ali, američki političari su mogli za zadatak na Kosovu da najme i privatno lice iz Kine, Rusije ili Indije, ali mi zato ne bismo mogli da proglasimo Kineze, Ruse ili Indijce za neprijatelje srpskog naroda.

Imao sam više nego dovoljno vremena da se uverim da građani Finske gaje poštovanje i simpatije prema našim ljudima. Skoro deceniju svakog leta šaljem moje učenike finskog jezika u finske porodice na selu gde ih prihvataju kao goste a ispraćaju kao svoju decu. Danica Radojičić iz Obrenovca, sada studentkinja medicine bila je  tri godine preko leta kod jedne porodice u selu Toholampi. Jednom je primila od domaćice pismo koje je, između ostalog, glasilo: „Draga naša Danice, evo večeras sedimo ispred kamina svi sedmoro i tužni smo što nam šesto dete nije sa nama, već u dalekoj Srbiji.“
 
Jedne godine sam na molbu jedne finske boračke organizacije u gradiću Kanusu, otkrio spomenik posvećen majci čiji je sin na frontu. Kad sam pitao a zašto su tu čast meni ponudili, odgovor je bio: “Znamo da ste prijatelj Finske ali i da srpski narod zna šta je rat“. Nikad nije mudro poistovećivati narod sa pojedincima ili institucijama koji po pravilu  nigde nisu isto što i narod.