petak 26. jul 2013.
RSS

Pisma čitalaca

Dvostrani uslovi za priključenje Srbije Evropskoj uniji

U Srbiji se sve vreme i sve češće govori o uslovima koje Evropska unija postavlja Srbiji za prijem u Uniju. Malo ko od srpskih zvaničnika kaže otvoreno i jasno kaže da je neprihvatljivo jednostrano uslovljavanje. Ima mnogo ozbiljnih razloga zašto bi i Srbija Uniji trebalo da postavlja uslove za priključenje Uniji. Politički je neracionalno da stalno ponavljamo da članstvo u Uniji nema alternativu. Takav stav otvara Sjedinjenim Američkim Državama i članicama Unije prostor za beskrajna uslovljavanja i omalovažavanja Srbije.

Razlozi za postavljanje uslova Srbije su tragično ubedljivi: ne sme se zaboraviti da su SAD i zapadne zemlje rasturili Jugoslaviju koja je mogla reformisana da opstane na korist svih naroda na Balkana, Evrope i istinske međunarodne zajednice.; mnoge zemlje Unije se i danas faktički, mada ne i verbalno, neprijateljski odnose prema Srbiji ne samo pod pritiskom SAD, već I iz sopstvenih interesa.

Zapadne zemlje, članice NATO-a - većina članica Unije, divljački su rušili Srbiju sa nedoglednim katastrofalnim posledicama; ni u Uniji ne cveta cveće: Zapad nam je nametnuo najgori model kapitalističkog sistema koji je omogućio mnogima u Srbiji da unište našu privredu i srpske institucije i da se na taj način enormno obogate.

Priključenje Uniji bez temeljnih promena poboljšanja prilika u Srbiji koje bismo morali sami da ostvarimo. samo bi pogoršalo položaj i životni standard u Srbiji; iskustva Grčke, Bugarske, Rumunije, delimično i Slovenije opominju; ulazak Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Crne Gore u Uniju pre Srbije, govori kakav narod i kakve zemlje pogoduju Uniji. Poslušan.

Najzad, kakva bi to bila porodica naroda i država u kojoj većina članica, najblaže rečeno nije naklonjena Srbiji, u kojoj bi Srbija bila neravnopravna, u kojoj bi Nemačka, Francuska i Engleska postavljali uslove. Čak I mala Holandija! Kakva je to velika sila Holandija da jednoj slobodarskoj Srbiji postavlja uslove! U drugom svetskom ratu holandski narod se nije oružano borio protiv nemačkog vermahta. Kakva je to vlada koja pristaje da radi po diktatu SAD!

Istorija Srbije je slobodarska. Oduprli smo se Turcima, Austrougarima, Hitlerovoj Nemačkoj, oduprli smo se Staljinu u vrene kad su mnoge zemlje istočne Evrope pognule glavu pred diktaturom boljševizma: bili smo lider Pokreta nesvrstanih zemalja. Srbija nikada nije bila potčinjena stranim zemljama. Poslušno prihvatanje svih uslova Unije značilo bi za Srbiju ropstvo pod okriljem „zapadne demokratije" i "vrednosti" Divljeg Zapada.

Naši uslovi za priključenje Uniji bi trebalo da budu pre svega: oslobođenje Kosmeta od okupatora i stvaranje uslova da se Srbija i Priština sami dogovore o suživotu; garancija ravnopravnog statusa Srbije u Uniji; da SAD i članice NATO-a koje su bombardovale Srbiju plate našoj zemlji ratnu odštetu za bombardovanje; povlačenje NATO-a i drugih zapadnih vojnih i civilnih „mirotvoraca" sa Kosmeta, osim onih koje su pod komandom Ujedinjenih nacija.

Uklanjanje američke vojne baze sa Kosmeta. Staviti jasno do znanja Uniji da Srbija ima i druge alternative. Samo pod takvim uslovima ima smisla pregovarati sa Unijom o pridruživanju Srbije. Ako Zapad nastavi sa nasilničkom i arogantnom politikom prema Srbiji, mi nemamo šta da tražimo u Evropskoj uniji.

Zahuktava se predizborna kampanja. Pitanja i problemi naznačeni u ovom napisu, uveren sam, trebalo bi da budu primarni zahtevi i programi partija u kampanji. Bez toga, agonija Srbije će se nastaviti sa nesagledivim posledicama. Ništa neće vredeti da posle, kao spekulant Dinkić, priznamo da smo pogrešili što se nismo oduprli nasilju "demokratskog" Zapada.

Može se činiti da je ovakav stav prema Uniji i Zapadu nerealan. Ali, sve velike borbe u istoriji su se činile nemoguće i nerealne.