petak 26. jul 2013.
RSS

Pisma čitalaca

Otvoreno pismo "Asocijaciji sitnih lopova"

 

Poštovana gospodo lopovi,
Ja sam diplomirani građevinski inženjer, nezaposlen, ali pošten. Asocijacija građevinske mafije ljubomorno čuva svoje kadrove i meni, kao poštenom mladom čoveku, ne daju zaposlenje. Zato se obraćam vašoj asocijaciji za pomoć kako bi ishranio nekoliko sitne dece koje inače nemam jer sam neoženjen. Ali, moram od nečeg da živim.

Fasciniran sam sofisticiranim veštinama, lucidnošću i masovnošću vašeg rada. Posebno veštinom da se vaše mažnjavanje po pravilu otkriva tek nakon sedam do deset godina. Zaista zaslužujete Veliku Nobelovu Lopovsku nagradu. Molim majstore vaše Velike lože za savet, instrukcije kako to uspevate.

Najpre, interesuje me da li se služite hipnozom da na više godina zablesavite okolinu u kojoj operišete pa ne mogu tako dugo da vas otkriju. I da me razumete, jer i ja ja vas razumem. U Srbiji je teško dobiti radno mesto, pogotovo dobro plaćeno a da ne mora da se ide na posao.

Uz izvinjenje što se mešam u vašu strategiju, ali imam jednu jedinu primedbu: „Zašto, bre, pljačkate opljačkanu državu Srbiju? Zar nije dovoljno što je potkradaju neki njeni službenici da ne kažem rukovodioci. Zašto se ne ugledate na onog momka iz Šervudske šume, Robina Huda i njegovu veselu družinu koji su praznili džepove načelnika iz Notingema da bi zatim plen podelili sirotinji. Zar vam nije žao kako se vlast self-ironizira sa jadnim penzionerima kojima daje pet hiljada dinara da mogu bar za jedan mesec da plate državi (dakle, natrag) petnaest hiljada dinara za komunalije. Naravno, i državu treba razumeti, ni njoj ne plaćaju svi svoje obaveze, posebno „uspešni“ biznismeni, ali oni ne zbog oskudice u novcu već da ne bi krnjili milijarde zbog sitniša.

Znam da niste sentimentalni kao seljaci iz priča Laze Lazarevića u kojima svako selo ima učitelja, popa i kmeta ili kao oni plemeniti, pošteni i hrabri ali na nacionalnoj osnovi antiturski orijentisani hajduci Janka Veselinovića. Ali, molim vas, nemojte da kradete od države kojoj je novac potreban ne samo da plaća predebele plate članova upravnih odbora, nego i penzije penzionerima. Kradite, brate, od onih koji imaju viška novca.

Iskreno govoreći, izvinite što moram da vam to kažem, ali i vi zloupotrebljavate svoje građanske poreske obaveze. Uopšte ne plaćate porez na vašu delatnost kao da ste „pojedini“ biznismeni. Vi koristite okolnost da naš glavni šerif, Ivica Dačić, nije Herkul Poaro, na koga po konfiguraciji liči mada bez brkova okrenutih ka očima. U stvari, zloupotrebljavate Agatinu nesmotrenost što je Poaroa preselila u večna lovišta ne sluteći da bi on mogao da bude koristan u nekoj tamo Srbiji početkom dvadeset i prvoga veka.

Znam da čuvate tajne vašeg zanata kao proizvođači recept za koka-kolu ali, budite uvereni, a ja vam dajem i moju časnu reč, da vaša uputstva i savete meni, neću otkucati Ivici. To je prevaziđena praksa iz onog nenarodnog režima, fuj, nepovratilo se. Jer, danas i bez špijuna i potkazivača svi znaju ko, koliko, gde, kada i zašto krade, ali Ivicini vredni ljudi prosto „ne stižu“, zbog vas sitnih lopuža, da pohapse one krupne i pošalju ih na letovanje u Požarevac, Mitrovicu ili bar Padinsku Skelu.
Unapred hvala, želim vam mnogo uspeha - sve dok vas Ivicini momci ne ćape.