petak 26. jul 2013.
RSS

Pisma čitalaca

Urazumite se Pušači i političari !

Prošle nedelje na Prvom programu RTS bile su dve divne emisije „Ključ“ i „Da, možda, ne“, koje su vodile Nataša Miljković, prvu, a Olivera Kovačević drugu. Gledaocima je mnogo štošta korisnog pojašnjeno u prvoj emisiji o štetnosti duvana, a u drugoj potvrđen stav američke politike prema Srbiji, a i prema celom svetu.

Gledao sam sa oduševljenjem emisiju o štetnosti duvana gde su doktorke do detalja i naučno i praktično dokazivale to na licu mesta da je duvan, veoma štetan, jer se pušenjem pored trovanja nikotinom truje i ugljen-dioksidom. Rekoše i to, da je i sam nikotin „oplemenjen“ još nekom opojnom supstancom i pojačava zavisnost pušača, te im je veoma teško odvikavanje - apstinencija od pušenja. Nasuprot njima - doktorkama bila su dva, zbog njihovog šeretskog, neukusnog i štetnog (nehumanog) ponašanja, ne mogu reći gospodina prosto prkosila i doktorkama i nepušačima.

Jedan je upućivao nepušače na Bahame gde nema duvanskog dima, a drugi (Slovenac) smešeći se ispriča kako je veliki kafić od 300 metara kvadratnih pregradio na dva dela, na deo - kafić gde se samo pije, a ne sme pušiti, i drugi deo - stan gde se, naravno, sme i pušiti i piti. Dakle, briga njega za sve, jer mu je cilj da zarađuje pare. Tako je izigrao slovenačke propise i nadmudrio njihovog zakonodavca - kako i sam s prkosno reče.
U emisiji „Da, možda, ne“, od petoro učesnika samo je jedan štitio Srbiju, dok su svi ostali opravdali američku politiku prema Srbiji i prema čitavom svetu, kako ko.
Ne mogu da razumem one koji nisu Amerikanci, zašto podržavaju takvu agresivnu politiku prema celom svetu. Pogotovu me strašno ljuti Dobrivoje Tanasijević - Den Tana, koji otvoreno opravdava američku agresiju po svetu, jer tako zarađuju proizvodeći razna naoružanja, što im je glavni cilj da dođu do koristi, bez obzira što nevini ginu.

Kulminaciju mog razočarenja dostiže vest da je taj Den Tana jedini kandidat za predsednika FK Crvena zvezda, jer će on „spasiti“ ovaj klub.
Dakle, gospodo pušači i političari, urazumite se i nemojte nas ugrožavati, već nam pomozite da preživimo i da pristojno živimo.
Političarima poručujem da ne zaborave da je sud javnog mnjenja najjači i najpravedniji, ali i najteži.

Saveti MMF - prevara na prevaru

Od dolaska demokratije u Srbiju, mnoge novotarije koje nam je donela, ništa drugo nisu nego prevara.
Očekivanja da će višepartijski sistem - demokratija-doneti više pravde, reda i prosperiteta potpuno su se izjalovile. Više partija na političkoj sceni Srbije i u organima vlasti višestruko poskupljuju politički život i funkcionisanje vlasti u zemlji.
Zemlja je podeljena na feudalne posede, a feudalci su čelnici vladajućih stranaka. To se najdrastičnije vidi kroz nepoštednu borbu stranaka na vlasti oko podele javnih preduzeća. Javna preduzeća su pretvorili u svojinu partija na vlasti.

Nameštanjem svojih ljudi u glomazne upravne odbore, preko visokih primanja kojim odobravaju obezbeđuju prikrivene prihode za svoje partije i stranke. Od 30 do 50 odsto tih primanja članova UO ide u kasu stranke.

Od svakog povećanja cena usluga javnih preduzeća dobar deo se preliva strankama na vlasti.

Vanredno povećanje penzija, koje smo jedva iskamčili, preko osetnih povećanja cena usluga u javnim preduzećima: grejanja, struje, vode, PTT usluga i drugih, efikasno su nam obezvredili i vratili u svoje kase i u budžet Srbije.
U ovom poslu, naši vlastodršci ispadoše veći maheri od „eksperata“ iz MMF. Došli su oni da našima daju savet kako da spasavaju budžet za narednu godinu, od naših „prevelikih penzija“ i neće otići dok se Vlada Srbije ne izjasni hoće li da poništi odluku o povećanju penzija od 10 odsto. Nisu ni primetili, da su naši „eksperti“ taj posao efikasno odradili i pre prve isplate tih 10 odsto, ciljanom inflacijom koja i dalje traje. Ako nam, po savetu MMF, ponište to povećanje, to neće biti vraćanje nazad za 10 odsto, već za punih 20 odsto. Zato se u ovo povećanje od 10 odsto više ne sme dirati, jer je već poništeno inflacijom.
Savetnike iz MMF nije ni trebalo pozivati i plaćati im za ovakve nestručne i zlonamerne savete. Penzioneri će biti prisiljeni na žestok odgovor na ovakva poigravanja sa njihovim životnim problemima.
Postoje poštenije mere, koje vlada može da upotrebi za smanjenje budžetske potrošnje u 2009. godini. Nije dovoljno simbolično smanjenje plata činovnicima UO u javnim i državnim preduzećima. Bilo bi mnogo pravednije i efikasnije da se ta mera primeni i prema direktorima i menadžerima, prema članovima vlade i poslanicima Skupštine. To bi bilo mnogo efikasnije nego uzeti penzionerima 10 odsto od penzija. Uvek se treba setiti, da su penzije nešto što je već zarađeno u proteklom periodu, a da plate funkcionera tek treba da se zarade. Ako su im privredni rezultati ovakvi kakvi jesu, nisu ni zaslužili plate kakve imaju.
Predsednik republike, u emisiji na TV Pink 8.11. u 20.00 sati izjavi da je bilo potrebno povećati samo najniže penzije, a svi ostali treba da štede. Bila bi to neprirodna intervencija u penzijski sistem Srbije.
Ako se hoće posebno pomoći penzionerima sa najnižim penzijama, to se može samo socijalnim merama, a ne uravnilovkom, oduzimajući od onih koji su radili više i bolje i davanjem onima koji su radili manje i manje uplatili u Fond PIO.
Da se demokratijom i pravdom ne manipuliše toliko koliko se to čini kod nas, sve društvene probleme bismo rešavali bolje.