Glas Javnosti

Kragujevački kardiolozi počeli sa primenom nove metode u lečenju bolesti srca

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tim lekara Klinike za kardiologiju Kliničkog centra u Kragujevcu, prvi je, južno od Beograda, ugradio srčanu mini-pumpu IMPELU najtežim pacijentima. Ta vrsta mehaničke podrške omogućava bezbednije intervencije kod životno ugroženih bolesnika.

Mini-srčana pumpa impela ne dozvoljava srcu da stane. Pumpa krv u organizam, umesto leve komore.

- Jedan broj pacijenata, u procentima nekih desetak posto dođe u dosta teškom obliku srčanog udara ili dođe u teškom obliku neke druge bolesti kao što je miokarditis, bez ovoga ne bi mogao da preživi - rekao je prof.dr Vladimir Zdravković, rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Kragujevac.

To je šansa da se urade operacije kod pacijenata koji su u kritičnom stanju. Uređaj se, preko arterije u preponi, dovodi kateterom do leve komore.

- Koristimo sve metode da bismo dobili rezultat interventnog lečenja, odnosno stavljanja stenta proširenja krvnog suda. Da sam pacijent prođe bez neželjenog događaja ovu proceduru, pri tom svestan, saradjujući sa lekarima - objašnjava Ivan Lalić, interventni kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.


Implantaciju impele Kragujevčani su uradili u saradnji sa kolegama sa Dedinja. Iza njih je višegodišnje iskustvo u primeni te kompleksne tehnologije.

- Institut Dedinje, godišnje uradi oko 15 do 20 ovakvih procedura, bilo hirurških, bilo interventnih i mi imamo formirane timove - dodaje Lalić.

Tim putem idu i Kragujevčani pa postavljanje srčane mini-pumpe postaje standardna procedura. Koliko će uređaj ostati u pacijentu, zavisi od stanja srca.

- Sa preteškom bolešču krvnih sudova srca, rešavamo danas u sali, postavljamo je i na kraju procedure izvlačimo pumpu. A, kod ovih drugih koji nam dolaze u šoknom stanju, koji su životno ugroženi, pumpa nam pomaže da kroz nekoliko dana mogu zapravo da prebrode taj najteži period i nastave da žive - naglašava prof.dr Vladimir Zdravković, rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Kragujevac.

A to je najvažnije. Zato se u protokole lečenja srčane slabosti stalno uvode nove, savremenije procedure.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR