logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Završne reči na suđenju Urošu Mišiću

BEOGRAD - Više tužilaštvo zatražilo je danas da se Uroš Mišić proglasi krivim za pokušaj teškog ubistva sa umišljajem zbog napada na žandarma Nebojšu Trajkovića na fudbalskoj utakmici decembra 2007. godine.

Zamenica višeg tužioca u Beogradu Mirjana Jakovljević navela je u završnoj reči da je okrivljeni Mišić udarao oštećenog po glavi i telu i pokušao da mu ugura zapaljenu navijačku baklju u usta, svestan da to može da prouzrokuje njegovu smrt.
Ona je posebno naglasila da bi sud, prilikom odmeravanja kazne, trebalo da uzme u obzir teške telesne povrede nanete Trajkoviću na severnoj tribinu stadiona Crvene zvezde 2. decembra 2007. godine.

Odbrana Uroša Mišića navela je da okrivljeni treba da bude kažnjen zbog nanošenja teških telesnih povreda, a ne za pokušaj ubistva jer za to nema dokaza.
"Sve što je uradio Mišić jesu nekoliko pokreta bakljom, ali ne i guranje u usta, što se i na snimku vidi", rekao je advokat Borivoje Borović i dodao da je, pored Mišića, još nekoliko osoba u njegovoj blizini držalo upaljene baklje.
Ne stoji ni tvrdnja optužbe da je Mišić naneo sve povrede Trajkoviću i ne može sve da se svali na jednu osobu, naveo je još Borović.
Odbrana je zatražila da se okrivljenom ukine pritvor, podsećajući da je u trenutku izvršenja krivičnog dela Mišić bio mlađe punoletno lice - napunio je 19 godina tri dana posle incidenta.
Borović je predočio i nalaz veštaka koji je naveo da nema opasnosti da bi Mišić mogao da ponovi delo dok je na slobodi.

Optuženi je rekao da mu je žao zbog svega što se desilo, pre svega zbog Trajkovića, i izvinio se zbog svega što je oštećeni pretrpeo.
"Ja jesam bio ponesen mladošću, jesam povredio tog čoveka, ali nisam želelo da ga ubijem. Nadam se da ćete imati razumevanja za mene i da nećete biti rigorozni", rekao je Mišić.
Dodao je da je "tada imao 18 godina" i da nije razumno postupio, ali da od suda traži da mu omogući da nastavi svoj život.

Govoreći o prethodnoj presudi od 10 godina zatvora, koju je Vrhovni sud poništio i vratio predmet na ponovno suđenje, Mišić je naveo da sa takvom presudom njegov život ne bi ničemu vredeo.
Žandarm Nebojša Trajković rekao je da je, pored njega, od prvog pa do poslednjeg dana trpela njegova porodica koja je van sebe.

Izricanje presude zakazano je za danas u 15 časova.

Dokazni postupak završen je juče prikazivanjem snimka divljanja "Zvezdinih" navijača na severnoj tribini.

Na video snimku se, pored divljanja navijača s upaljenim bakljama, video i detalj koji je Trajković takođe poricao - da mu svedok Ratko Vučković, otac jednog od vođa grupe "Ultra bojs" Marka Vučkovića, dodaje cipelu koja mu je tokom borbe s huliganima spala sa noge.

Mišićeva odbrana sudu je kao dokaz priložila fotografiju na kojoj je Trajković među navijačima sa upaljenim bakljama tokom druge utakmice, između OFK Beograda - Vojvodine. Prema rečima Mišićevog branioca advokata Borivoja Borovića, fotografija, koja je nedavno napravljena, demantuje Trajkovićeve navode o teškom stresu i duševnim bolovima koje trpi zbog svega što je preživeo na "Marakani" 2. decembra 2007. godine.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/hronika/glas-javnosti-28-04-2010/zavrsne-reci-na-sudjenju-urosu-misicu