logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Protest akcionara i radnika "Slap grupe"

ČAČAK - Ispred čačanske privatne fabrike za proizvodnju čipsa Slap grupa, u kojoj zaposleni šesti dan štrajkuju  zbog neisplaćenih dugovanja, protestovali i mali akcionari, bivši radnici koji su proglašeni za tehnološki višak i proizvođači krompira.
Predstavnik malih akcionara fabrike Slap grupa Radomir Vasilijević izjavio je  da su dugovanja fabrike prema 180 malih akcionara, koji su bivši radnici fabrike, za neisplaćene dividende za poslednjih nekoliko godina, ukupno oko dva miliona evra.
Vasilijević je dodao da su nadležni Osnovni i Trgovinski sud u Čačku doneli izvršne presude da im se isplate ta dugovanja, a da mali akcionari, kojima fabrika još nije isplatila dobit od akcija, moraju da plate oko 60.000 evra sudskih troškova.
Ispred fabrike je protestovalo i 16 bivših radnika koje je Slap grupa u avgustu prošle godine proglasila za tehnološki višak, a otpremnine u visini od po 70.000 dinara svakom radniku nisu još uvek isplaćene.
Oko 90 od 117 zaposlenih su od 22. aprila u generalnom štrajku jer im vlasnik fabrike Slaviša Purić duguje dve i po plate, penziono osiguranje od 2005. godine, zdravstveno osiguranje od jula prošle godine i putne troškove za poslednjih 13 meseci.
Prema podacima Samostalnog sindikata (SS) plata radnika u proizvodnji iznosi 15.000 dinara.
Predsednik SS fabrike Zoran Zečević rekao je da su radnici koji su u štrajku iz obe smene prisutni u krugu fabrike i da ne dozvoljavaju da se iznosi roba iz magacina u vrednosti od oko 12 miliona dinara, dok njihovi zahtevi ne budu rešeni.
Račun fabrike Slap grupa, prema podacima SS, blokiran je zbog duga od 855 miliona dinara.
Već 40 dana fabrika nema direktora, od kada je bivši direktor Petar Govedarica napustio fabriku.
Slap grupa koja se bavi proizvodnjom čipsa, grickalica i drugih proizvoda, osnovana je 1962. godine kao "PIK Čačak", a privatizovana 2005. godine kao jedno od najuspešnijih preduzeća u Čačku.
Slaviša Purić iz Beograda postao je većinski vlasnik fabrike kada je otkupio većinu akcija PIK-a na Beogradskoj berzi, a nakon privatizacije promenio je ime fabrike u Slap grupa.
Poreska policija saopštila je 22. aprila da je podnela krivične prijave protiv vlasnika i direktora beogradske Slap grupe - Fabrika u Čačku, zbog sumnje da su utajom poreza oštetili budžet Srbije za 135 miliona dinara.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-28-04-2010/protest-akcionara-i-radnika-slap-grupe