logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Inspektori u akciji za bezbednija gradilišta

BEOGRAD - Povređivanja na gradilištima najčešće nastaju kao posledica odstupanja od propisanog i utvrđenog procesa rada, saopštio je Inspektorat za rad.

Od juče se zato sprovodi pojačani nadzor, sa ciljem da se poveća bezbednost na radu na gradilištima i sprovodi se u sklopu obeležavanja Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji. Među uzrocima povređivanja na gradilištima su rad na neobezbeđenoj visini i nepropisno montiranim skelama, kao i nekorišćenje propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu.

Povređivanja su takođe posledica neosposobljenosti angažovanih radnika za bezbedan rad, naveo je Inspektorat za rad Ministarstva rada i socijalne politike.

U prva tri meseca ove godine, prema podacima Inspektorata, u Srbiji su zabeležene četiri smrtne povrede na radu, od kojih jedna u građevinarstvu, i 233 teške povrede na radu, od kojih pet sa smrtnim ishodom, pri čemu dve u građevinarstvu.

Takođe su u posmatranom periodu registrovane četiri kolektivne povrede na radu od kojih dve u građevinarstvu. Inspektorat je juče obišao 100 gradilišta u sedam beogradskih opština.

 

 


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/beograd/glas-javnosti-28-04-2010/inspektori-u-akciji-za-bezbednija-gradilista