logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Nagrada "Milutin Uskoković" Milanu Jankoviću

UŽICE - Književna nagrada "Milutin Uskoković", koja se već 17 godina dodeljuje u Užicu za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku u protekloj godini, dodeljena je Milanu Jankoviću iz Požarevca, saopštio je žiri.
Anđa Bijelić, direktorka užičke Narodne biblioteke, koja je u saradnji sa uredništvom književnog časopisa "Međaj" raspisala konkurs za dodelu ove nagrade, saopštila je novinarima da je konkurisalo 188 autora, sa 242 pripovetke, što je rekordan broj, kako po broju autora tako i prispelih radova, koji su stigli ne samo iz Srbije, već i iz bivših jugoslovenskih republika i srpske dijaspore.
Predsednica žirija za dodelu ove nagrade mr Ljiljana Kostić izjavila je da su u prispelim radovima dominirale "teške" teme - depresije posleratnih generacija, bezizlaznosti, obezvređenosti i potpunog sloma svih životnih vrednosti.
Prvonagrađeni Janković je, po saznanju žirija, profesionalni muzičar koji je poslednjih godina zapažen i u književnom stvaralaštvu.
Druga nagrada na ovom konkursu pripala je Ranku Pavloviću iz Banjaluke, dok je je pripovetka Užičanina Dragana Popovića Kuruzlije dobila treću nagradu.
U narednom broju časopisa "Međaj" biće objavljene i nagrađene pripovetke Ane Antić (Kraljevo), Katarine Fijamengo (Novi Beograd), Đorđa Petrovića (Šabac), Maše Prihotko (Pančevo), Marka Milina (Zrenjanin), Sonje T. Horvat (Vrbas) i Nikice Banića (Inđija).
Svečano uručenje nagrada zakazano je za četvrtak kada će se u užičkoj Narodnoj biblioteci održati književno veče posvećeno nagrađenim autorima.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/kultura/glas-javnosti-21-04-2010/nagrada-milutin-uskokovic-milanu-jankovicu