logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Maratonska radost Beograda

Priprema, pozor... Grunulo je ispred crkve Svetog Marka. Start! Beogradski maraton, ovoga puta uz oznaku "Tajm fors", održan je 23. put u srpskoj prestonici i još jednom na ulice izvukao pozitivnu energiju koju sve ređe možemo da vidimo. Za razliku od tmurne i namrštene atmosfere na koju smo navikli, na ulicama glavnog grada carevale su bore koje prave osmesi. Ni problemi sa pepelom koji je izlazeći iz islandskog vulkana Ajafjalajokul zamračio nebo nad Evropom nisu bili dovoljno jak razlog da Beograd ne bude preplavljen radošću.
Najveće ovacije zavredila je Olivera Jevtić koja je trijumfovala u polumaratonu. Sedmom pobedom na osam učešća Olja je pokazala da joj ulice Beograda i te kako prijaju i do cilja stigla za sat, 13 minuta i 13 sekundi. Druga je bila Crnogorka Slađana Perunović sa više od 13 sekundi zaostatka, dok je trku dugu 21 kilometar kao treća završila još jedna Srpkinja Danijela Bursać (1:29,37). Kod muškaraca je trijumfovao Belorus Stjepan Rahatsu, drugi je bio Kenijac Mengis Nikson Kipkosgei, a treći naš trkač Miroslav Komčarević.[ antrfile ]
- Volim da trčim u Beogradu i volim pesmu Zdravka Čolića "April u Beogradu". Samo što je moja pesma trajala 21 kilometar u ritmu trčanja. Imala sam rekord staze do 15 kilometra, ali sam posle sama trčala i vetar mi je baš smetao. Imala sam i nekih ženskih problema, pa sam poslednjih šest kilometara samo istrčala - rekla je Olivera Jevtić.
Iako je konkurencija bila nešto slabija u odnosu na ono na šta smo navikli, a opet zahvaljujući vulkanskom pepelu koji je onemogućio prijavljene atletičare da stignu do Srbije, Beogradski maraton je ponovo bio praznik, a od 259 takmičara u maratonskoj trci trijumfovao je Kenijac Džonson Kibet Majo, ispred četiri svoja zemljaka. U konkurenciji atletičarki prva je bila Helen Vanjiku Mugo iz Kenije ispred Beloruskinje Volhe Reckaje i Slovenke Neže Mravlje.
Ipak, najveći pobednici jučerašnjeg maratona bili su učesnici trke zadovoljstva koji su duž petokilometarske staze napravili ljudsku reku i poslali u svet još jednu lepu sliku Beograda.

 


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/sport/glas-javnosti-19-04-2010/maratonska-radost-beograda