logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Gornji Milanovac vraća dug kraljici Dragi

GORNJI MILANOVAC - U okviru obeležavanja 195-godišnjice Drugog srpskog ustanka Gornji Milanovac dobija spomenik kraljici Dragi Obrenović, rođenoj u tom gradu. Svečano otkrivanje spomenika predviđeno je za petak, 23. aprila, kada će biti izvedena monodrama "Kraljica Draga" Milovana Vitezovića u interpretaciji Nataše Ninković.

Rad akademskog vajara Nebojše Savovića Nesa, u belom mermeru i prirodnoj veličini, biće postavljen u gradskom parku gde se nekada nalazila kuća u kojoj se 1867. u čuvenoj porodici Lunjevica rodila potonja srpska kraljica, supruga Aleksandra Prvog Obrenovića (1876-1903), poslednja u toj dinastiji.

- Ovo je najbolji način da joj se zavičaj oduži. Dragin deda Nikola Milićević Lunjevica bio je učesnik Takovskog ustanka i veliki prijatelj Miloša Obrenovića. Stradala je u majskom prevratu 1903. godine zajedno sa svojim suprugom kraljem Aleksandrom. U to vreme, pa i decenijama kasnije često su bez pravog razloga ponižavani njeno ime i ugled - kazao je predsednik opštine Dražimir Marušić, jedan od inicijatora podizanja spomenika.

Miloš Obrenović (1780-1860) bio je vođa Drugog srpskog ustanka (1815-1817) i utemeljitelj dinastije Obrenovića, okončane ubistvom Aleksandra I Obrenovića, koje je počinila grupa srpskih oficira u Beogradu. 


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-19-04-2010/gornji-milanovac-vraca-dug-kraljici-dragi