logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Živorad Nedeljković dobitnik nagrade "Jefimijin vez"

BEOGRAD - Nagrada "Jefimijin vez" za najbolju knjigu poezije u 2009. godini pripala je Živoradu Nedeljkoviću, za knjigu "Ovaj svet", u izdanju beogradskog "Arhipelaga".
U obrazloženju žirija se navodi da Živorad Nedeljković na sugestivan način afirmiše modernu duhovnost iz perspektive bitno promenjenog ljudskog i pesničkog iskustva.
- Pohvala činu pevanja prelama se u ovoj zbirci kroz stalni dijalog sa ljudskim moćima ljubavi i saznanja o ishodištu vere kao autentičnom ishodištu postojanja - piše u saopštenju.
Žiri za dodelu nagrade "Jefimijin vez" činili su Ljiljana Šop, Miloš Petrović i Bojana Stojanović-Pantović.
Na konkurs za nagradu prispelo je preko 50 naslova, a žiri je u uži izbor uvrstio i knjige Bratislava Milanovića "Pisma iz prastare budućnosti", Jovanke Stojčinović-Nikolić "Tamno oko ulice", Petra Matovića "Koferi Džima Džarmuša" i Mirjane Kovačević "Crna žena".
Konkurs za nagradu za najbolju knjigu poezije raspisan je povodom manifestacije "Jefimijini dani", koja se svake godine održava u junu u Ljubostinji, a nagrada će Živoradu Nedeljkoviću biti uručena na završnoj večeri te manifestacije, 11. juna u porti manastira Ljubostinja.
Živorad Nedeljković je objavio osam pesničkih knjiga: "Pogrešna prognoza", "Majka", "Tutin i još pedeset pesama", "Jezik uveliko", "Tačni stihovi", "Sušti poslovi", "Negde blizu" i "Drugi neko".
Dobitnik je više nagrada za poeziju, među kojima su "Zmajeva nagrada", "Branko Miljković", "Đura Jakšić", "Meša Selimović", a njegova poezija prevođena je na engleski, poljski i ruski jezik.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/kultura/glas-javnosti-16-04-2010/zivorad-nedeljkovic-dobitnik-nagrade-jefimijin-vez