Glas Javnosti

Zbog svog imena ženi je zabranjeno da koristi UBER

Život
Autor: Glas javnosti

Ženi iz Australije je zabranjeno korišćenje bilo koje usluge Ubera zbog svog neobičnog njenog imena. Uber je ženi iznenada zabranio njen nalog u oktobru prošle 2023 godine jer je njeno ime Svastika “potencijalno uvredljiva“ reč po njihovom internom pravilniku.

Svastika Čandra je objasnila da njeno ime znači “srećno“ na sanskrtu i gde je odrasla na Fidžiju i da je to uobičajeno ime.

“Jedno popodne sam naručivala hranu i prešla na fazu plaćanja i pojavio se ovaj iskačući prozor sa natpisom: “Vaše ime je u suprotnosti sa našim pravilima i morate da promenite svoje ime u aplikaciji“, rekla je.

U programu je rekla da razume povezanost njenog imena sa Nacističkom partijom Adolfa Hitlera, ali da je ponosna na to i da ga ne bi menjala ni za koga.

“Oni ne znaju da su ga Hindusi koristili hiljadama godina pre nego što ga je Hitler koristio na pogrešan način“, rekla je ona.

ACA je izvestila da je Uberu trebalo pet meseci da odobri izuzeće Chandri da se ponovo pridruži platformi, a tek nakon što je Hindusko veće intervenisalo i Chandru je podržao državni tužilac Novog Južnog Velsa. Jevrejski odbor poslanika Novog Južnog Velsa takođe je podržao Čandru.


U izjavi za news.com.au, Uber je rekao da se izvinio Chandri i priznao da je njegovo razmatranje stvari trajalo duže nego što je želeo.

“Uber je posvećen pružanju bezbednog i prijatnog okruženja za sve korisnike“, saopštila je kompanija.

Iz tog razloga, Uber ima globalnu politiku ograničavanja pristupa korisnicima čija imena uneta u aplikaciju Uber sadrže potencijalno uvredljive reči.

“Razumemo da postoje različite kulturne nijanse u imenima, i stoga se naši timovi bave ovakvim incidentima od slučaja do slučaja kako bismo bili sigurni da pravimo procenu svakog naloga.

“U ovom slučaju, nakon pregleda gospođe Chandre na njen zahtev, vratili smo joj pristup aplikaciji.

“Izvinili smo se gospođi Chandra zbog neprijatnosti koje joj je ovo izazvalo i cenimo njeno strpljenje dok smo pregledali stvar, što je trajalo duže nego što smo se nadali.”


Glas javnosti/Zanimljivosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR