logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Srbi sve kasnije stupaju u brak

BEOGRAD - I dame i pripadnici jačeg pola u Srbiji sve se kasnije odlučuju za brak, treba im više vremena da postanu roditelji, među novorođenom decom "vode" dečaci, a prirodni priraštaj opada, pokazuju istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

Podaci poslednjeg istraživanja, objavljeni u publikaciji "Žene i muškarci u Srbiji", pokazuju da muškarci prvi brak zaključuju sa prosečno 29,8 godina, dok se žene za ulazak u "bračne vode" odlučuju sa 26,6 godina.[ antrfile ]

U poređenju sa podacima istraživanja iz 2002. godine, žene se za bračnu zajednicu odlučuju 1,3 godinu kasnije, dok je kod muškaraca ta granica pomerena za 1,1 godinu.

Direktor republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović objašnjava da publikacije "Žene i muškarci u Srbiji", "Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija", kao i "Dva veka razvoja zvanične statistike u Srbiji" privlače veliku pažnju građana.
- Internet sajt Zavoda godišnje poseti oko 2,5 miliona korisnika i u 95 odsto slučajeva zainteresovani pronađu potrebne informacije, koje besplatno mogu da "skinu" sa sajta" - kaže Vukmirović.

Prema njegovim rečima, tokom prethodne godine Zavod je imao oko 35.000 zahteva korisnika za dodatnim informacijama, a najveći broj su uputili građani.

Vukmirović dodaje da korisnici najčešće smatraju da bi upravo podaci koji su njima potrebni trebalo da budu predmet narednog istraživanja i ukazao da ni fizička ni pravna lica ne mogu da zahtevaju istraživanje, ali da mogu da dobiju podatke koji već postoje u statističkom sistemu. Prema njegovim rečima, najveću pažnju na sajtu privlače saopštenja u kojima se objavljuju kretanja cena na malo, industrijska proizvodnja, uvoz, izvoz i zarade, a sve knjige koje su nastale kao rezultat istraživanja korisnici mogu takođe da preuzmu na sajtu.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-28-03-2010/srbi-sve-kasnije-stupaju-u-brak