logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Nagrada za istinu o Jasenovcu

KOZARSKA DUBICA - Kustos spomen-područja Donja Gradina Simo Brdar imenovan je za počasnog člana Izdavačkog saveta Instituta za istraživanje ratnih zločina u Jasenovcu, sa sedištem u NJujorku. U spomen-području Donja Gradina potvrđeno je da su ovim imenovanjem otvorene nove mogućnosti saradnje, jer će Brdar biti u prilici da svojim istraživačko-dokumentarnim i naučnim radom dodatno utiče na rad Međunarodnog instituta za istraživanja ratnih zločina u Jasenovcu.

- Ovaj uticaj mogao bi se ostvariti objavljivanjem knjiga o stradanju u logoru Jasenovac koje bi bile prevođene na engleski jezik - rekao je Brdar i dodao da istina o žrtvama Jasenovca i Donje Gradine treba da se prenosi širom SAD i sveta.

On je potvrdio da je Institut prihvatio njegovu ideju da se izložba i projekcija filmova u NJujorku, uz pomen i parastos u Bruklinu, svake godine proširi na jedan američki grad.
- Rad na zajedničkim projektima podrazumevao bi i snimanje dokumentarnih filmova o jasenovačkom stradanju - dodao je Brdar.

Simo Brdar je autor više dugometražnih dokumentarnih filmova koji govore o stradanju Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata, koji su već prikazani i nagrađeni na prestižnim svetskim festivalima dokumentarnog filma. NJegov poslednji film „Sunce i žica“ prikazan je ove godine u NJujorku, a na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Moskvi osvojio je nagradu „Bronzani vitez“ u konkurenciji 220 filmova. Prema zvaničnim podacima vlasti bivše SFRJ, u jasenovačkom logoru smrti na svirep način ubijeno je 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, te 20.000 dece i 120.000 antifašista.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-10-11-2007/nagrada-za-istinu-o-jasenovcu