logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Prorok Muhamed sa telom psa

STOKHOLM - Najmanje tri švedska lista danas su, pošto je u Irskoj otkrivena zavera za ubistvo umetnika Larsa Vilksa, objavila njegov crtež na kome je prorok Muhamed prikazan sa telom psa.

Kontroverzni crtež švedskog umetnika objavljen je u dnevnicima Dagens Niheter (Dagens Nyheter) i Ekspresen (Exprešen) iz Stokholma i Sidsvenska dagbladet (Sydsvenska Dagbladet) iz Malmea. Irske vlasti su juče saopštile da su uhapsile četiri muškarca i tri žene pod sumnjom da su umešani u zaveru za ubistvo Vilksa.

Sidsvenska dagbladet je saopštio da je objavio crtež kao deo izveštaja o navodnoj zaveri, dok je Espresen naveo da ga je objavio zbog vrednosti koju ima kao vest i da bi se zauzeo za slobodu govora. Dagens niheter u svom uvodniku kaže da "Vilks nije sam u ovom sukobu, pretnja njemu je, na duge staze, pretnja svim Šveđanima".

Vilksu je više puta prećeno smrću od kako je crtež prvi put objavljen u švedskoj štampi 2007. godinu dana pošto su crteži proroka Muhameda objavljeni u jednom danskom listu izazvali lavinu protesta u muslimanskom svetu. Al Kaida je raspisala nagradu od 100.000 dolara za Vilksovu glavu. Vilks je danas rekao da ne zna da li da ozbiljno shvati navodnu zaveru za ubistvo. Švedska policija je odbila da komentariše da li je slučaj u Irskoj povezan sa Vilksom.

Islam je protiv objavljivanja bilo kakvih prikaza proroka Muhameda iz straha da bi to moglo da dovede do idolopoklonstva.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-10-03-2010/prorok-muhamed-sa-telom-psa