logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Brazil uveo sankcije SAD

ŽENEVA - Brazil je saopštio da je uveo trgovinske sankcije protiv niza američkih izvoznih proizvoda, kao odgovor na nepristajanje SAD da ukine milijarde dolara vredno, nezakonito subvencionisanje domaćih proizvođača pamuka.
To će, kako prenose agencije, pogoditi američke kompanije, od proizvođača kečapa "Hajnc", pa sve do automobilskog džina "Ford".
Svetska trgovinska organizacija (STO) prošle godine odobrila je Brazilu da uvede kaznene mere protiv SAD u vrednosti od 829,3 miliona dolara godišnje, zbog tih subvencija koje narušavaju konkurentnost. Sankcije će ostati na snazi sve dok SAD budu narušavale međunarodne trgovinske propise, ukazali su brazilski zvaničnici.

Lista proizvoda koji podležu sankcijama predata je STO u Ženevi, uz napomenu da će povećanje carina na uvoz niza američkih proizvoda - od svežeg voća do naočara za sunce - stupiti na snagu idućeg meseca, prenele su agencije.
[ antrfile ]
Brazil je ukazao da su SAD uspevale da zadrže drugo mesto na listi najvećih svetskih proizvođača pamuka tako što su američkim farmerima godinama isplaćivale oko tri milijarde dolara subvencija godišnje.
Kina je najveći svetski izvoznik pamuka, a Brazil peti u svetu.
Sankcije protiv SAD, zbog subvencionisanja proizvodnje pamuka, druge su po veličini koje je odobrila STO u svojoj 15 godina dugoj istoriji.
Najveće su, takođe, bile odobrene protiv SAD zbog poreskih olakšica koje su nuđene velikim američkim kompanijama koje posluju u inostranstvu.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-10-03-2010/brazil-uveo-sankcije-sad