logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Bolesnici u Dobroti u lancima i katancima

STRAZBUR - Komitet za sprečavanje torture (CPT) Saveta Evrope ocenio je da u Crnoj Gori postoje brojni primeri fizičkog maltretiranja i kršenja sloboda građana od strane policijskih službenika i pozvao vlasti u Podgorici da se više angažuju u rasvetljavanju takvih slučajeva.
"Komitet je sačinio niz preporuka u cilju jačanja pravne sigurnosti protiv maltretiranja. U odgovoru crnogorskih vlasti navode se koraci koje su oni učinili kako bi se unapredila obuka policijskih službenika", navodi se u juče objavljenom izveštaju CPT-a.

U izveštaju sačinjenom posle prve posete Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti, navodi se da je delegacija CPT-a prilikom posete zatvorskoj ustanovi Spuž dobila brojne pritužbe koje se odnose na fizičko zlostavljanje zatvorenika od strane čuvara, od kojih su neke potkrepljene i medicinskim dokazima.
CPT je zbog toga preporučio vlastima da pošalju odlučnu poruku zatvorskoj upravi da fizičko maltretiranje i verbalno uznemiravanje nisu prihvatljivi i da će protiv počinilaca biti preduzete stroge mere.
Posebno se ukazuje na činjenicu da pojedini zatvorenici ostaju u ćelijama i po 23 sata dnevno, što u pojedinim slučajevima traje i godinama.
[ antrfile ]
Osvrćući se na stanje u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti, ističe se da je većina pacijenata tokom posete delegacije CPT-a govorila pozitivno o atmosferi i zaposlenima u toj ustanovi. Ipak, zabeležene su i brojni primeri maltretiranja pacijenata od strane privatnog obezbeđenja.
U Ustanovi za ljude sa posebnim potrebama u Komanskom Mostu delegacija CPT-a beleži da nedostaju osnovni uslovi za negu, higijenu i zbrinjavanje pacijenata. Pored toga što su materijalni uslovi jako loši, delegacija je u ustanovi zatekla pacijente u pocepanoj odeći vezane za krevet ili druge komade nameštaja. Neki od njih bili su vezani lancima i zaključani katancima, navodi se u izveštaju.

Povodom situacije u Komanskom Mostu, Komitet je pozvao crnogorske vlasti da podrobno razmotre situaciju. U odgovoru iz Podgorice navedeno je da se vlast angažovala na dovođenju dodatnog osoblja, odvajanju dece od odraslih i sprovođenju mera koje bi trebalo da unaprede higijenske uslove u toj ustanovi.
Izveštaj CPT-a o Crnoj Gori objavljen je na sajtu Komiteta za sprečavanje torture na adresi www. cpt. coe. int.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-10-03-2010/bolesnici-u-dobroti-u-lancima-i-katancima