logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Masakr o kome se ćuti

ZVORNIK - Parastosom i polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Zvorniku i paljenjem sveća na Glođanskom brdu juče je obeležena petnaestogodišnjica stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske (VRS), koje su 6. novembra 1992. godine ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga. Nadležna tužilaštva RS i BiH ni posle 15 godina od masakra na Glođanskom brdu nisu podigla optužnice za ovaj ratni zločin.

- Iako postoje neoborivi dokazi za masakr koji se dogodio tog dana na Glođanskom brdu, tužilaštva ćute kao da se ništa nije desilo, što je neshvatljivo - rekao je predsednik opštinske Boračke organizacije Zvornik Dragan Milošević i zapitao čime tužilaštva opravdavaju svoj nerad i postojanje.

On je rekao da je prisustvovao identifikaciji i sahrani žrtava sa Glođanskog brda, dodavši da je to bio tragičan događaj.

- Ta smrt nije samo smrt i kraj života u biološkom smislu, kao što se umire ili gine na autoputu, to je nešto više od smrti, jer je većina žrtava izgubila ime i prezime i sahranjeni su pod oznakom NN lice - naglasio je Marković.

Na petnaestu godišnjicu zločina na Glođanskom brdu arhijerejski namesnik zvornički protojerej stavrofor Vidoje Lukić služio je parastos poginulim pripadnicima Zvorničke i Šekovačke brigade VRS ispred centralnog spomen-obeležja u Zvorniku. Vence su položile porodice poginulih i nestalih boraca, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, Boračke organizacije, Kancelarije za traženje nestalih lica, Crvenog krsta i boračkih organizacija iz Zvornika i Bratunca.

Parastosu su prisustvovali akademik Mirko Zurovac iz Beograda, Miloš Marković, autor filma o stradanju vojnika na Glođanskom brdu „Više od zločina“, i LJubiša Ristić iz Glođana, koji živi u Beogradu.
Na mestu stradanja vojnika na Glođanskom brdu dva puta su postavljane spomen-ploče sa natpisom „Ovde je ubijeno 126 boraca VRS“, ali su ih nepoznata lica razbila.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-07-11-2007/masakr-o-kome-se-cuti