logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Nema otpuštanja u ustanovama socijalne zaštite

BEOGRAD - U ustanovama socijalne zaštite u Srbiji zasad neće biti smanjenja broja zaposlenih čije se zarade direktno finansiraju iz budžeta Republike, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović.
Prema njegovim rečima, u centrima za socijalni rad postoji i jedan broj zaposlenih koji su u nadležnosti lokalnih samouprava, pa o o tome da li će oni ostati na svojim radnim mestima odlučuju gradske i opštinske uprave.

- U nekim ustanovama socijalne zaštite smanjuje se kapacitet za smeštaj korisnika, ali se istovremeno planira i otvaranje nekih novih ustanova. U perspektivi je da u skladu sa potrebama prilagodimo i broj zaposlenih - kazao je državni sekretar.
Martinović je napomenuo da se kapaciteti smanjuju u ustanovama za smeštaj osoba sa invaliditetom, dok se istovremeno planira otvaranje novih domova za stare i nezbrinute.

Prema njegovim rečima, smanjenje kapaciteta u domovima za osobe sa invaliditetom posledica je težnje da se sa medicinskog pređe na socijalni model zbrinjavanja takvih osoba, u čijem je najboljem interesu da vreme provode u porodičnom okruženju.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-05-03-2010/nema-otpustanja-u-ustanovama-socijalne-zastite