logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Deca sa posebnim potrebama u dvorcu

NOVI BEČEJ - Opština Novi Bečej ustupila je dvorac „Heterlendi“, koji se nalazi u Bočaru, za otvaranje Centra za terapiju za decu sa posebnim potrebama. Projekat će realizovati Udruženje građana „Nevort“ u saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje dece sa posebnim potrebama „Milan Petrović“, a ideja je da ustanove ovakvog tipa ne budu samo škole, nego centri sa kompletnim terapijskim, edukativnim, relaksacionim, rehabilitacionim i programom za socijalizaciju dece.

U centru su predviđene terapije životinjama, aromaterapija, teretana, bazen i staklena bašta, a posebno će biti uređene i staze za kretanje telesno invalidne i slepe dece, zbog čega je neophodno da projekat Centra zadovolji najviše arhitektonske standarde.

Prema rečima Milivoja Vrebalova, predsednika opštine Novi Bečej, projekat je veoma značajan za opštinu, pre svega zbog zapošljavanja oko 50 ljudi.

- Osim stručnog kadra koji već postoji i koji će moći da radi uz odgovarajuću edukaciju, posao će biti obezbeđen i za osoblje koje će voditi računa o bašti, voćnjaku i životinjama. Opština Novi Bečej i svi njeni građani su otvorena srca prihvatili ovu ideju i time pokazali veliku dozu humanosti - rekao je Vrebalov.

Početak radova na rekonstrukciji dvorca očekuje se krajem godine, a za realizaciju je potrebno oko 70 miliona dinara. Projekat je prosleđen Nacionalnom investicionom planu, a podržalo ga je Ministarstvo zdravlja, zapošljavanja i omladine i sporta.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-07-11-2007/deca-sa-posebnim-potrebama-u-dvorcu