logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Ejup Ganić u pritvoru

LONDON - Bivši član ratnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić (63), koji je juče uhapšen u Londonu na osnovu srpske poternice, biće zadržan u pritvoru, prenosi AP.

Ganić je uhapšen na međunarodnom aerodromu "Hitrou" u Londonu kada je pokušao da napusti Veliku Britaniju i pojavio se na sudu koji mu je odredio pritvor. On će se ponovo pojaviti pred sudom 29. marta, javlja AP.
Ganić je zadržan na aerodromu na osnovu zahteva za izručenje zbog "zavere za ubistvo sa drugim navedenim licima i kršenja Ženevske konvencije, prevashodno zbog ubistva ranjenih vojnika", navodi se u saopštenju londonske policije.[ antrfile ]Srpske vlasti moraju da podnesu kompletnu dokumentaciju koja podržava zahtev za izručenje Ganića pre nego što bude utvrđen datum za saslušanje o izručenju. Sudija će onda razmotriti da li postoje prepreke za ekstradiciju, saopšteno je iz Forin ofisa.
Srbija ima 45 dana da pošalje Velikoj Britaniji kompletnu dokumentaciju na osnovu koje će sud u Londonu odlučivati o zahtevu za izručenje Ganića, javili su sinoć britanski mediji. Oni su preneli da Ganić može biti pušten uz kauciju od 200.000 funti.

Međutim, zamenik premiijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je sinoć da je Ganiću odbijen zahtev za kauciju, da mu je određen mu je pritvor i da mora da se ponovo pojavi pred sudom 29. marta. Dačić je dodao da je Ganiću privremeno oduzet pasoš.

Ministarstvo pravde Srbije danas će uputiti nadležnim organima Velike Britanije molbu za ekstradiciju Ejupa Ganića.
Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je Ganić zadržan na londonskom aerodromu na osnovu poternice koju je za njim izdao beogradski Interpol. Ona je precizirala da je o Ganićevom hapšenju londonski Interpol obavestio Interpol Srbije.
"Ministarstvo pravde Srbije nadležnim organima Velike Britanije danas će uputiti molbu za ekstradicju Ganića", istakla je Snežana Malović.

Ganić je u petak, 26. februara takodje bio zadržan na aerodromu u Londonu, kad je ulazio u Britaniju, ali je ubrzo pušten. On je demantovao tvrdnje da je zadržan po Interpolovoj poternici iz Srbije, navodeći da je navodno na aerodromu "čekao prtljag".

Federalna televizija BiH javila je da je Ganić ponovo zadržan u londonskom aerodromu i izveden pred sudiju na saslušanje, uz prisustvo ambasadorke BiH u Velikoj Britaniji Jadranke Negotić.
Isti izvor navodi da je "reč o potpuno novom zahtevu za ekstradiciju koji je uputila Srbija Velikoj Britaniji, u vezi sa slučajem Dobrovoljačka, pošto su suspendovane ranije poternice".

Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je da nije upoznat s detaljima, i da misli da se ovako nešto nije moglo desiti ni zbog Sporazuma o međusobnom izvršavanju odluka u kaznenim stvarima između BiH i Srbije.
"Zakon je u ovom slučaju jasan - prema mestu prebivališta Ejup Ganić ne bi trebao biti biti izveden pred pravosudne organe nigde drugde osim u BiH", rekao je Čolak za FTV.

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da "Ganić nije uhapšen na osnovu Intrpolove poternice, ni crvene, niti difuzne, nego se verovatno radi o zahtevu Tužilaštva za ratne zločine Srbije".
Ahmetović je podsetio da BiH i Srbija imaju potpisan ugovor prema kome, ako postoji sumnjo počinjom ratnom zločinu i iako takav predmet vodi Tužilaštvo BiH, nadležna je BiH.

Srbija je izdala poternica protiv Ganića i 18 drugih osoba zbog sumnje da su 1992. godine počinili napad na konvoj kolone JNA u Dobrovoljačkoj Sarajevu, u kojem su ubijena 42 vojnika, 73 ranjeno, a oko 200 zarobljeno, prema podacima Centra bezbednosti Istočno Sarajevo.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/politika/glas-javnosti-02-03-2010/ejup-ganic-u-pritvoru