logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Napad na policajca - teroristički akt

BEOGRAD - Bljerim Mustafa (39), pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji je teško povređen u eksploziji u Bujanovcu, operisan je juče. Napad na njega ministar unutrašnjih poslova i direktor policije Ivica Dačić i Milorad Veljović ocenili su kao teroristički čin. Dačić i Veljović su poručili da počinioci moraju biti pronađeni, a mir i stabilnost na jugu Srbije očuvani.[ antrfile ]

Mustafa je juče rano ujutro prebačen u beogradski Urgentni centar, gde je tokom dana podvrgnut operaciji skočnog zgloba. Mustafa je zadobio i više drugih povreda u preksinoćnoj detonaciji eksplozivne naprave koja je bila postavljena ispod službenog vozila.

Direktor Urgentnog centra u Beogradu Vladimir Đukić je, posle prijema Mustafe, istakao da se radi o izuzetno složenim i kompleksnim povredama i naveo da će biti urađena kompletna dijagnostika, ali i upozorio da povrede uzrokovane eksplozijama često imaju odloženi efekat.

Pored Mustafe, povređene su i njegova supruga Ljuftije i dve maloletnice albanske nacionalnosti, koje su se slučajno zadesile na mestu eksplozije.

Specijalizovane ekipe MUP-a, u prisustvu tužioca i istražnog sudije, obavile su juče ujutro uviđaj u Bujanovcu, a Veljović, koji je prisustvovao uviđaju, rekao je Tanjugu da je to bio teroristički akt i da počinioci moraju biti pronađeni i privedeni licu pravde.

Direktor policije je ukazao da nije slučajno što se taj teroristički akt desio na Dan državnosti Srbije i dodao da predstavlja poruku da sa onima, koji se bave terorizmom, nema razgovora.

Ministar Dačić je, nakon što je juče rano ujutro u Urgentnom centru dočekao Mustafu, izjavio da "ovakav teroristički čin sigurno zaslužuje najoštriju reakciju i osudu svih državnih organa, ali i lokalnih rukovodstava na jugu Srbije i predstavnika međunarodnih organizacija s kojima se radi na projektu policije u lokalnoj zajednici".

Dačić je poručio da će policija učiniti sve da ovaj teroristički čin ne ugrozi dalju političku stabilnost i zajednički život svih koji žive na jugu Srbije.

"Ono što je sigurno to je da mi nećemo dozvoliti ni u kom slučaju prebacivanje određenih terorističkih grupa sa teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i iz delova Makedonije na jug Srbije, kako bi se ostvarivali ovakvi teroristički akti", rekao je on.

Dačić je podsetio da je porodica Mustafe više puta od oktobra 1999. godine bila meta napada albanskih separatista i terorista.

"Sigurno je da ovakav potez umnogome destabilizuje zajednički život svih građana na jugu Srbije", rekao je Dačić i podsetio da su u poslednjem periodu upravo pripadnici multietničke policije bili na udaru albanskih separatista i terorista.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/hronika/glas-javnosti-16-02-2010/napad-na-policajca-teroristicki-akt