logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Kraljevčani zadivili leteće Švajcarce

Monteri kraljevačke firme „Amiga“ koji na Torniku, na Zlatiboru, poslednjih nekoliko meseci postavljaju šestosedu žičaru juče su se na licu mesta uverili šta znači - preciznost, ali prava - švajcarska.

- Gotovo neverovatno, pilot helikoptera rekao je kako planira da do 11 sati završi posao na prenošenju stubova na stazu, i - tačno u 11 sati završio je posao i parkirao helikopter - pričaju radnici kraljevačke firme.

I pilot švajcarskog helikoptera Švajcarac Matje Žastin, zaposlen u firmi „Helog Helisvis“, bio je oduševljen preciznošću montera iz Kraljeva.

- Svaka čast, veoma precizno su obavili sve poslove, iznenađen sam koliko su ovi ljudi obučeni i koliko su predani u poslu - izjavio je Švajcarac pošto je moćnu mašinu spustio na zemlju.

Zlatiborskim nebom u petak po podne i juče pre podne gospodario je moćni helikopter - „super puma“ francuske proizvodnje, angažovan od firme „Amiga“ iz Kraljeva koja je glavni izvođač radova na ski stazi na Torniku, da do nepristupačnog terena na zlatiborskim stranama prenese velike čelične stubove teške i po nekoliko tona i ostalu tešku opremu.
- Ovo je naš doprinos ekologiji i očuvanju Zlatibora. Umesto da sečemo šumu i probijamo pristupne puteve da bi dopremili stubove, angažovali smo helikopter čuvene švajcarske firme i za nekoliko sati završili posao. Mada, pripreme su bile opsežne, trajale više od 15 dana kako bi helikopter brzo završio posao - rekli su nam juče odgovorni u firmi „Amiga“.

Švajcarska firma „Helog Helisvis“ u svetu je poznata po tome što je specijalizovana za poslove ove vrste. Godišnje po Evropi samo „super puma“ radi na montaži 60 - 70 žičara, a drugi helikopter „kamov“, ruske proizvodnje, radi na još 30 - 40 gradilišta, u planinskim predelima gde je nemoguće opremu dopremiti i montirati na drugi način. Pilot helikoptera Matje Žastin ima više od 18.000 sati leta helikopterom, većinom na ovim poslovima. Prethodnog dana iz Švajcarske je odleteo najpre u Makedoniju, a onda je iz Makedonije stigao na Tornik. Juče u podne, sa Tornika, po obavljenom poslu, odleteo je nazad, u Švajcarsku.

- Izuzetno mi je drago što sam bio u prilici da učestvujem u ovom poduhvatu, i - ponovo ću doći na Zlatibor, da probam stazu kada montaža opreme bude završena i kada žičara proradi - pričao je pilot helikoptera Žastin.

Za nekoliko sati rada, Žastin je helikopterom do strmina na stazi, do već pripremljenih temelja, u 45 letova preneo više od 60 tona opreme, postavio na stazu 11 od ukupno 18 stubova. Najteži komad bio je težak ravno - 3.800 kilograma.
- Gradnja ovakve žičare je kompleksan građevinski poduhvat, a montaža stubova je prelomni momenat u tom poslu. Više smo nego zadovoljni kako su Švajcarci obavili ovaj posao, radili su izuzetno precizno, brzo, tačno onako kako smo i očekivali od njih - izjavio nam je juče po završenom poslu LJubiša Radovanović, generalni direktor Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“, koje stoji iza radova na obnovi ski-centra na Torniku.

Juče je na ski-centru na najvišem zlatiborskom vrhu završeno postavljanje svih 18 stubova i opreme na stubovima. Ovih dana pod Tornik iz Švajcarske biće dopremljena čelična sajla promera 46 milimetara, duga skoro četiri kilometra i teška 32 tone na koju će biti zakačene korpe šestosede žičare kapaciteta 3.000 skijaša na sat.
- Nova žičara biće, kako je i planirano, završena do početka ovogodišnje skijaške sezone - kaže direktor Radovanović.
Žičara na Torniku, dužine 1.650 metara, trenutno je, kažu u JP „Skijališta Srbije“, među najmodernijim na svetu. Žičara počinje iznad sela Ribnica, na nadmorskoj visini od 1.111 metara, na mestu gde je bio stari ski-centar porušen u NATO bombardovanju 1999. godine, a kraj je na vrhu Tornik, na nadmorskoj visini 1.485 metara. Visinska razlika koju će žičara savlađivati je 374 metra, a skijaši će prema vrhu ići brzinom od pet metara u sekundi. Opremu vrednu 3,4 miliona evra isporučila je firma „Pomagalski“ iz Francuske...
Na Zlatiboru uveliko planiraju i da ispod žičare, u selu Ribnica, podignu branu za veštačko jezero iz kog će voda biti korišćena za - pravljenje veštačkog snega na stazama na Torniku, ako narednih godina pravog snega ne bude dovoljno.

Koliko je žičara vredna za Zlatibor rečito govori i podatak da je odmah po početku radova na postavljanju stubova cena placeva u okolini skočila i nekoliko puta, pa sada ar placa u Ribnici, nekoliko kilometara od ski-centra, košta i do - 5.000 evra.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-28-10-2007/kraljevcani-zadivili-letece-svajcarce