logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Komunisti nisu u SPS

BEOGRAD - Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić bio je u pravu kada je izjavio da su bivši komunisti danas u drugim strankama, a ne u SPS! - Malo je poznato da se poslanik DS Gorica Mojović i bivša pomoćnica gradonačelnika Beograda za kulturu tom delatnošću bavila i kao član Saveza komunista i, maltene, odlučivala koja knjiga će ugledati svetlost dana, a koja ne! Ovo za naš list otkriva jedan od čelnika komunističke organizacije tokom '80-ih, i dodaje:

- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević još na fakultetu je bio predsednik partijske organizacije. U to vreme nije bilo važno da li ste na fakultetu ili na završnoj godini srednje škole - bilo je bitno da ste dobar đak ili student i da vas prime u partiju. Da bi postao član komunista, morao si prethodno nešto da učiniš, da, na primer, prođeš omladinsku školu, da se dokazuješ na radnim akcijama - ističe naš izvor.[ antrfile ]

Zanimljivo je da je Mojovićeva jedna od retkih koja ne krije da je pripadala Komunističkoj partiji.
- Bila sam član te partije u Gradskom komitetu, gde sam obavljala funkciju izvršnog sekretara za kulturu - navodi Gorica Mojović.
Da je kao mlad sledio put komunizma, za Glas javnosti priznaje i ministar Tomica Milosavljević.

- Tačno je da sam bio u Savezu komunista, a bio sam i predsednik omladine Medicinskog fakulteta od 1978-1979. godine - kaže ministar zdravlja.
Govoreći o detaljima koje bi danas mnogi rado izostavili iz svojih biografija, naš insajder tvrdi da su u arhivi Komunističke partije ostala zabeležena imena pojedinih visokih stranačkih funkcionera.

- Retko ko je iz KP otišao u SRS i SPO, većina ih je završila u DS i DSS, i ondašnjoj Novoj demokratiji. Poznato je da je potpredsednik Koštuničine stranke Slobodan Samardžić bio komunista, kao i bivši ministar policije Dušan Mihajlović. Komunističkim stopama krenuli su i bivši potpredsednici Vlade Srbije Mile Isakov i Nebojša Čović. Posle Nove demokratije, tokom 2001. godine član DS postao je i Svetozar Krstić, bivši član Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije i potpredsednik Vlade Mirka Marjanovića od 1994. do 1998.
Krstić je trenutno na funkciji sekretara Udruženja za turizam i ugostiteljstvo. I njegov nekadašnji stranački kolega iz ND Tahir Hasanović takođe je imao knjižicu Saveza komunista.

Član SKJ bio je i nekadašnji potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus, i to od 1966. do 1972, kad je podneo ostavku na članstvo zbog neslaganja s progonom profesora Mihajla Đurića.   


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/politika/glas-javnosti-28-12-2009/komunisti-nisu-u-sps